Annons

Byggelever får göra annorlunda praktik i Litauen

Ett 20-tal elever på Wendesskolans byggprogram kan få göra en annorlunda praktik under sitt sista skolår. Lärare på skolan har tagit initiativ till ett hjälpprojekt, där gymnasieeleverna bygger eller renoverar att ett genomgångshem för 14-18-åriga litauiska pojkar som suttit i fängelse.
Kristianstad • Publicerad 9 augusti 2001

Än är inte alla detaljerna för projektet klara. Men vid middagstid idag reser tio lärare och Wendesskolans rektor Rune Jönsson över till Litauen för en så kallad kontaktresa. En resa som finansieras av ett stipendium från Svenska Institutet på 62000 kronor. – Vi ska besöka fängelset i Kaunas och Kaunas Construction School, som vi vill samarbeta med i det här projektet, förklarar läraren Ragnhild Lundin. Vi ska också träffa representanter för den humanistiska hjälporganisationen FVBU, föreningen för vård av barn och ungdom, som också är engagerad i det här arbetet. Organisationen har köpt en tomt och tagit fram en ritning för genomslussningshemmet som ska byggas Tanken är att Wendeseleverna under sitt sista år på byggprogrammet ska göra treveckors praktikperioder vid bygget. De får då arbeta tillsammans med elever från Kaunas Construction School under ledning av erfarna litauiska snickare. – Vi anser att det är viktigt att våra byggelever får vidga sina vyer genom att lära känna andra levnadsförhållanden och kulturer. Med det här projektet träffar de både ”normala” litauiska ungdomar och ungdomar som kommer från extremt svåra förhållanden, förklarar Ragnhild Lundin. Vi tror att det kan bidra till att utveckla en empati och förståelse för andra människors levnadsvillkor och minska den främlingsfientlighet vi ofta möter hos våra ungdomar. Hur många elever som får möjlighet att åka över vet Ragnhild Lundin inte. – Alla kommer inte att vilja göra sin praktik i Litauen, andra kvalificerar sig inte. Förmodligen kommer det att röra sig om ett 20-tal, säger hon. Byggstarten för genomslussningshemmet är tänkt till nästa vår. Men redan under hösten måste planering och förberedelser påbörjas. Exakt hur det arbetet ska se ut vet de elva kollegorna från Wendesskolan förmodligen mer om när de återkommer till Sverige och Kristianstad på söndag. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons