Byggfacket varslar om omfattande strejk
Arbetsgivarna svarar, enligt TT, med att utestänga facket från den lokala lönesättningen.
Om ingen överenskommelse nås kommer strejken att bryta ut natten mellan torsdagen den 19 april och fredagen den 20 april.
–Man vet först efteråt om resultatet var värt att strejka för, säger byggnadsmontör Torbjörn Melin från Hässleholm.
Han jobbar för en liten firma med fem anställda och ska hålla till på Kvarnen fram till i augusti.
–På en liten firma har man mer att säga till om, det är inga problem att komma överens med arbetsgivaren om ackord och liknande.
Lagbas Mats Borggren, tillika facklig förtroendeman, konstaterar att det är bäst för byggjobbarna med ackord och att man har det på Kvarnen.
–Jag tycker att man borde kunna lösa sådana här problem utan behöva gå till konflikt, säger Mats Borggren som aldrig själv strejkat. Däremot var lockoutad under fyra-fem dagar när länsstyrelsehuset i Kristianstad uppfördes i början av 80-talet. Enligt arbetsgivarorganisationen Byggindustrierna (BI) kommer strejken att slå hårt, framför allt mot många industriföretag som tvingas se på när deras byggen försenas.
Bland större, viktigare byggarbetsplatser som strejkvarslats finns Södra Länken och Kista Tower i Stockholmsområdet, det redan försenade kasinobygget i Sundsvall, och kartongfabriken i Iggesund för att nämna några.
I Skåne berörs främst Ericsson och Edison Park i Lund med 47 respektive 35 byggarbetare. Konflikten handlar om rena principfrågor. Arbetsgivarna vill förändra lönesystemen eftersom de anser att ackordssystemet med ett otal löneförhandlingar årligen driver upp lönerna i nivåer som inte är långsiktigt hållbara.
Enligt BI:s VD Bo Antoni kommer löneökningstakten att ligga på sex till sju procent årligen de närmaste åren om inte parterna kommer till rätta med lönebildningen.
–Byggsektorn har inte en väl fungerande lönebildning, säger han.
Fackförbundet Byggnads meddelade redan i måndags att de planerade för ett strejkvarsel på fredagen. BI hann emellertid före och presenterade på fredagsmorgonen ett konfliktvarsel som syftar till att utestänga de lokala fackliga ombudsmännen från rätten att förhandla löner. I stället kommer löneförhandlingarna därmed att hållas direkt mellan arbetsgivaren och de anställda.
Stridsåtgärderna ska alltså tolkas som så att de enbart riktas mot Byggnads som organisation. Bo Antoni tycker att facket har för mycket makt i lönesättningen. BI har länge slagits för att få en medling till stånd och på fredagen beslutade Medlingsinstitutet för att kliva in i handlingarna.
–Troligen utser vi medlarna på måndag, säger Medlingsinstitutets pressekreterare Anne-Marie Egerö till TT.
Enligt henne har också Byggnads, som hela tiden stretat emot, till sist ställt sig bakom ett medlingsbeslut.
Men det medgivandet är sannolikt mest för syns skull.
–Jag kommer inte att gå med på medling så länge förslaget till en oberoende kommission ligger kvar, sade Byggnads ordförande Ove Bengtsberg på fredagsförmiddagen.
Båda parter betecknar stämningen dem emellan som frostig. BI anklagar Byggnads för att säga nej till allting medan facket tycker att BI far med osanning i sina utspel.
karin.hallengren
@kristianstadsbladet.se