Bygglov gav en glädjechock

Tv-programmet Bygglov skildrade på tisdagen när en gympasal i Yngsjö gjordes om till lägenhet i somras. Resultatet bjöd på en glädjechock för den boende, 22-åriga Michaela Persson.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2011
Vardagsrummets fåtöljer står vända mot tv-projektorns vita "duk" som samtidigt utgör en av sovrummets två väggar. Till vänster syns sminkbordet.
Vardagsrummets fåtöljer står vända mot tv-projektorns vita "duk" som samtidigt utgör en av sovrummets två väggar. Till vänster syns sminkbordet.Foto: 
Sminkbordet tillhör teatrala Michaela Perssons favoritplatser i lägenheten. "Den är extremt mycket jag", förklarar hon.
Sminkbordet tillhör teatrala Michaela Perssons favoritplatser i lägenheten. "Den är extremt mycket jag", förklarar hon.Foto: 
Vardagsrummets fåtöljer står vända mot tv-projektorns vita "duk" som samtidigt utgör en av sovrummets två väggar. Till vänster syns sminkbordet.
Vardagsrummets fåtöljer står vända mot tv-projektorns vita "duk" som samtidigt utgör en av sovrummets två väggar. Till vänster syns sminkbordet.Foto: 
Michaela Persson i den öppna lägenhetens sovrumsdel. Till höger syns den stora kaminen.
Michaela Persson i den öppna lägenhetens sovrumsdel. Till höger syns den stora kaminen.Foto: 

Michaela Persson lyfter fram att hur mycket man än föreställer sig hur det kommer att se ut går det inte pricka rätt.

– Jag blev jätteförvånad samtidigt som det kändes så rätt. Det blev jättefint, säger hon.

Den före detta gympasalen ligger på ovanvåningen till gamla Ljunge skola i Yngsjö. På nedanvåningen bor Michalea Perssons mormor och morfar, medan hennes föräldrar huserar i lärarbostaden intill.

Den 100 kvadratmeter stora salen inreddes med kök, matsal, vardagsrum och sovrum.

– Jag hade många funderingar på hur de skulle göra planlösningen, om de skulle dela av salen i flera rum eller inte, säger Michaela Persson.

När Kristianstadsbladet var på plats i somras, då programmet spelades in, var det stort hemlighetsmakeri. Nu avslöjades det att öppenheten behölls, men två väggar delar av sängutrymmet och en vägg delar av en så kallad "walk-in closet", en klädkammare. Väggdelarna går dock inte ända upp till tak.

– Det för tankarna till kulisser, vilket passar mig som sysslar mycket med teater.

Det har blivit en ljus lägenhet med vitt tak och vita väggar, så när som på sovrumsdelens väggar där tre tapeter fogats samman till en med inslag av gröna blad och svartvita grafiska mönster. Även köket är vitt och i lantlig stil, men det finns även retroinslag och färgklickar av orange och turkost i lägenheten.

Inredaren Mija Kinning har bidragit med de minsta av detaljer, berättar Michaela Persson.

– Hon har till och med letat upp speciella tändsticksaskar och placerat ut.

Michaelas vänner har sagt om detaljerna att "det här måste du själv satt in".

– Men det har jag alltså inte. Mija har verkligen fått in vem jag är och hur jag tänker. Det här är mycket jag.

Michaela tycker särskilt om sminkbordet där plymer, teatermasker och två provdockor skapar en känslan av teaterloge.

– För en filmälskare som jag är även tv-projektorn perfekt. Tänk att ha sin egen bio.

Kyl och frys är stora och bulliga i 50-talsstil och induktionshällen är infälld i ett gammalt ekbord med snirkliga ben. Lägenheten kan också ståta med en jättekamin och en marionetteater från 1941 med ett 100-tal pappfigurer och scenerier.

– Den är helt fantastisk. Jag undrar var hon fått tag på den, säger Michaela Persson.

I anslutning till den gamla gympasalen finns ett rum, där familjen själva bland annat inrett lägenhetens badrum.

Tills vidare är lägenheten Michaela Perssons permanentbostad, men hon tror att den så småningom blir en lägenhet dit hon kommer om somrarna för påhälsning av föräldrar och morföräldrar.

– I en viss ålder ska man nog inte bo för nära sin familj, säger hon.

Åsa Borglin044-18 55 00asa.borglin@kristianstadsbladet.se
Åsa Borglin
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.