Byggmax ökar trots konkurrens

Byggmax i Kristianstad är en av de kedjor som ökar mest trots hård konkurrens. Bara i fjol tog företaget till sig kunder för 32 miljoner kronor.
Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2004

De senaste åren har byggmarknaderna expanderat i Kristianstad. Räknar man även med företag som säljer verktyg och förnödenheter till gör-det-självarna räcker knappt båda handens fingrar till för att räkna dem.

Men med tanke på att gör-det-själv-marknaden enbart i Sverige värderas till mellan sex och sju miljarder kronor årligen är det inte konstigt att fler vill vara med och dela på kakan. Rusta och Cheapy, Optimera och Byggnetto, Profero, Harald Nyborg och Mekonomen, EKO, Byggupp, Bygga och Woody är några av aktörerna på marknaden. – Vi andra har misskött oss. Vi har inte tittat till våra verksamheter tillräckligt mycket. Sedan är det bara att konstatera att priset är avgörande för konsumenten säger Mats Dahlman på AB Balticum. Han är en av delägarna i Byggnetto, och han säger att de under de turbulenta åren förlorat de flesta av sina kunder till Byggmax.

– Nu håller vi på att bygga upp oss och bli attraktiva för konsumenterna igen. Det här är sista året vi går med minus.

Men trots att det finns en stor konkurrens om kundernas gunst i Kristianstad, tror han att marknaden räcker till alla. Det samma tror Göran Linde, platschef för Byggmax i Kristianstad.

– Jag vet inte riktigt varifrån våra kunder kommer. Vad som är glädjande är att nu har även byggarna hittat hit, och inser att det är samma kvalitet på våra produkter som i andra byggvaruhus. Redan när vi öppnade fick vi ett varmt välkomnande.

Byggmax finns på Industrigatan i Näsby, i lokaler som tidigare huserade Byggnetto. När Byggmax öppnade där vid halvårsskiftet 2002 hade de tre anställda. Det halvåret omsattes 12 miljoner kronor.

2003 hade omsättningen ökat till 32 miljoner kronor och nu jobbar fem heltidsanställda i butiken och på brädgården. Byggmax har precis öppnat sin 25:e butik i landet, en ny i skånska Vellinge, och vd-n för Byggmax är entusiastisk över Kristianstadsanläggningen:

– Det är en av de bättre anläggningarna i Sverige. Men det beror även på att vi har en fantastisk platschef där, säger Stig Notlöv

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

Byggmax i Kristianstad står sig väl i konkurrensen med syskonbolagen i samma kedja. Här är några exempel:

Ort Antal anställda Omsättning 2003:

Helsingborg 6 33 miljoner kronor

Göteborg 10 50,3 miljoner kronor

Jönköping 5 32 miljoner kronor

Kållered 7 37 miljoner kronor

Löddeköpinge 4 24 miljoner kronor

Borås 4 25,8 miljoner kronor

Kalmar 8 28,8 miljoner kronor

Karlstad 7 5,2 miljoner kronor

Sundsvall 6 16 miljoner kronor

Danderyd 11 21 miljoner kronor

Umeå 7 28,6 miljoner kronor

Upplands Väsby 9 51,3 miljoner kronor

Västerås 7 24,6 miljoner kronor

Kristianstad 5 31,8 miljoner kronor

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.