Annons

Byhistoria som fotoutställning

Norra Strös Hembygdsförening anordnade under lördagen en fotoutställningen över bygden och dess historia. Fotografier från så långt tillbaka som tidigt 1800-tal på människor, gårdar, hus och stugort har samlats in och utgör nu en viktig del i bevarandet av byns historia.
Kristianstad • Publicerad 13 augusti 2001

Arbetet med att dokumentera bygdens befolkning och människorna som levt och verkat i byn har pågått i flera år. Studiecirklar har bedrivits ända sedan hembygdsföringen i Norra Strö grundades år 1980. Under våren har arbete pågått med fotoutställningen som visades upp för första gången under hembygdsdagarna tidigare i sommar. – Fotografier, släktkrönikor och annat material har samlats in under årens lopp, berättar Rose-Marie Andersson som tillsammans med Gunvor Tillman ansvarat för arbetet med bildinsamlingen. Utställngen utgörs av ett hundratal gamla fotografier, mycket som människor själva lämnat in men och också mycket som hittats eller blivit inlämnat från dödsbon. – Vi har pratat mycket med de äldre i byn för att ta reda på bakgrunden till olika bilder och vem bilderna föreställer, fortsätter Rose-Marie Andersson. Misstaget man annars ofta gör är ju att inte skriva på baksidan av sina bilder vad fotografiet föreställer och sånt försvårar naturligtvis ett arbete som detta säger Gunvor Tillman. Utställningen är indelad byavis och täcker allt från Övarp, Torvmossen och Kålaberga till gamla skolfotografier och porträtt. Till varje by finns en pärm där gårdar och hus är registrerade med dess olika ägare under årens lopp. Många följs från vaggan till graven. – Men det här är ju en dokumentation som egentligen aldrig blir färdig, påpekar Nils Lennart Persson, ordförande i hembygdsföreningen. Äldre generationer försvinner, yngre familjer flyttar hit och gårdar byter ägare. Just därför är en dokumentation som denna är så viktig. För när de äldre människorna i byn försvinner, så försvinner ju även de gamla berättelserna. Många som besöker utställningen kommer från byn och är intresserade av sin släkts historia. Tioåriga Joel Tillman som tillsammans med mamma och pappa tittar på de gamla fotografierna har hitta både farfar och farfars far på bild. – Det är väldigt roligt att se alla gamla byggnader och hur de förändrats med åren, säger mamma Eva-Marie Tillman. Dessutom är det roligt när man känner igen människorna på några bilder. Jag är inte själv här ifrån, men bott här i 30 år och hört så mycket om alla dessa människorna så det är kul att nu plötsligt få ansikte på dem. Sen har ju folklivet förändrats en hel del, men det ser man ju inte på bilderna skrattar Eva-marie Tillman. Fotoutställningen i hembygdsgården kommer för intresserade att vara kvar sommaren ut. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Louise Lindgreen 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons