Annons

C4Energi vill lagra aska utomhus vid Allöverket

C4Energi vill lagra bottenaska och flygaska utomhus vid Allöverket. Som mest rör det sig om 800 ton flygaska och 1200 ton bottenaska per år. Tidigare har askan deponerats på Härlövstippen, men staten numera tar ut en skatt på allt som deponeras. Därför söker nu C4Energi alternativa avsättningar för askan.
Kristianstad • Publicerad 1 augusti 2001

I första hand ska askan användas till att täcka Härlövstippen, när den nu stängs. Genom att blanda askan med grus och rötslam från reningsverket hoppas Renhållningsbolaget, C4Teknik och C4Energi få fram ett täckmaterial som blir som ett lock över tippen. Ett större försöksprojekt ska genomföras för att se hur bra täckningsegenskaper blandningen har. Under tiden vill alltså C4Energi lägga askan vid Allöverket. – När tippen är färdigtäckt hoppas vi kunna sprida askan i skogen, som kompensationsgödsel, säger Arne Nilsson på C4Energi. Enligt Arne Nilsson finns det ingen risk för att upplagen med aska kommer att orsaka problem med damm i omgivningarna. – Askan ska fuktas, vilket gör att den får en hård skorpa, säger han. Lakvattnet från högarna ska ledas till en sedimenteringsbassäng och därefter ut i Helge å. Enligt Arne Nilsson ska regelbunden provtagning av vattnet göras. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-18 55 90
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons