GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

ReportageAnnonssamarbete med Fastighetsbyrån Kristianstad

Carina och Torbjörn bytte bank när de köpte nytt hus

De köpte drömhuset i centrala Åhus och fick en personlig bankman på köpet. När Carina och Tobbe Fridh gick på visning hade de redan ordnat med lånelöfte på nätet. Men det kändes ändå självklart att byta bank efter avslutad budgivning.
Publicerad 27 maj 2022
Torbjörn och Carina trivs bra i sitt hus.
Torbjörn och Carina trivs bra i sitt hus.

– När vi kom till visningen stod även folk från banken där. Vi fick jättebra intryck. Vi hade redan med lånelöfte så vi tackade artigt för information och broschyr, säger Torbjörn Fridh.

Livet ska vara gott att leva.
Livet ska vara gott att leva.

Paret bodde då i en marklägenhet där de trivdes men det var en hyresrätt och de kände att det ville satsa på ett eget litet hus gärna i kvarteret Paradiset i Östra Täppet med närhet till både centrum och havsbad.

Deras hem är precis lagom stort för Carina och Torbjörn.
Deras hem är precis lagom stort för Carina och Torbjörn.

– Huset är på hundra kvadrat med biutrymmen som garage och en trädgård på 750 kvadrat. Det är hanterbart och perfekt för oss två, säger Torbjörn.

Efter visningen gick det snabbt. Carina och Torbjörn Fridh vann budgivningen och skrev på pappren efter bara några dagar.

– Det kändes väldigt bra. Vi ville verkligen ha just detta hus. Det var i fint grundskick. Bra stomme och med tak och fönster nyligen utbytta. Så det handlade bara om att sätta vår personliga prägel på ytskikten, säger Carina Fridh Niléhn.

Paret tycker deras trädgård är precis lagom för dem.
Paret tycker deras trädgård är precis lagom för dem.
”Vi hamnade i Paradiset på alla sätt och vis”
Carina Fridh Niléhn.

– Vi har rivit en vägg och renoverat köket precis som vi vill ha det. Det blev jättefint och vi trivs superbra. Man kan säga att vi hamnade i Paradiset på alla sätt och vis, säger hon.

I en tid då fysiska bankkontor försvinner och de flesta svenskar sköter sina bankaffärer via internet kan det ändå vara skönt att kunna vända sig till en dedikerad bankman med frågor om finansiering och privatekonomi. Särskilt om man ska genomföra sitt livs affär och köpa en egen bostad.

– Efter budgivningen hörde Tomas Persson på Sparbanken av sig igen och vi fick en bra deal. Men viktigast var känslan av att här finns en person i närområdet som jobbar tätt med mäklaren och dessutom sitter på samma kontor. Allt blev så mycket enklare då, säger Torbjörn Fridh.

– Det var en enorm trygghet att ha både mäklaren Erik och Tomas från banken på plats när själva övertagandet skulle ske, säger Carina Fridh Niléhn.

Paret understryker att de var nöjda med sin gamla bank. Men engagemanget de mötte hos privatrådgivare Tomas Persson vägde över och de bestämde sig att flytta alla sina bankärenden till Sparbanken Skåne i Åhus.

– Ja, det är så man vill ha det. En lokal kontakt som man bara kan lyfta luren till med sina funderingar, säger Torbjörn Fridh.

När det är en orolig tid med höjda räntor och krig i Europa är den personliga kontakten på banken ännu viktigare.

– Det känns bra att kunna få rådgivning och kunna föra olika resonemang tillsammans med sin egen bankman. Det behöver inte handla om lån till huset utan även fonder eller sparande.

Fakta/Här bor

Vem: Carina Fridh Niléhn, 59 år

Gör: Lärare Kristianstads kommun

Gillar: Mat, dryck, resor och inredning

Vem: Torbjörn Fridh, 58 år

Gör: Fastighetsförvaltare/driftledare Kristianstads Kommun

Gillar: Mat, dryck, resor och idrott

Tips: "Fokusera inte enbart på lägsta kostnader och lägsta ränta. Personlig relation och engagemang är också väldigt viktigt före, under och efter en husaffär."

Stor fördel med snabba puckar och lokal närvaro

Tomas och Erik jobbar bra tillsammans och vill underlätta för kunden.
Tomas och Erik jobbar bra tillsammans och vill underlätta för kunden.

Fastighetsbyrån och Sparbanken Skåne i Åhus delar kontor och har sedan länge ett tätt samarbete som bygger på snabba puckar, lokal förankring och personliga relationer. På så sätt får bostadskunder bästa stödet.

I praktiken betyder det bland annat att både mäklaren Erik Rosdahl och privatrådgivaren Tomas Persson möter upp husspekulanterna i samband med bostadsvisningar i Åhus med omnejd där båda verkar sedan många år.

Ett personligt bemötande som upplevs som ett extra plus för de kunder som står i kast med att genomföra sitt livs största affär.

– Vi är som ett team och tar emot kunden tillsammans ute på visningen. Vi har våra respektive områden och kan hjälpa kunden på bästa sätt, säger Tomas Persson, privatrådgivare på Sparbanken Skåne.

¬Det finns många fördelar med upplägget för kunden, menar även Erik Rosdahl, mäklare på Fastighetsbyrån.

– Det är till stor hjälp – oavsett om det är en säljare eller köpare. Konkret betyder det att kunden även får en guidning till finansieringen och bättre villkor, säger han.

Generella frågor om pantbrev, belåningsgrad och räntor dyker ofta upp i samband med bostadsvisningar. Många spekulanter har redan klart med lånelöfte men långt ifrån alla har koll på alla detaljer. Då är det en smidigt för dem att både mäklare och bankrådgivare finns på plats.

– Då kan de passa på att ställa frågor om finansiering och lån – avsett om det är kunder hos oss eller inte, säger Tomas Persson.

Samarbetet handlar inte bara om att ge snabba besked utan också om att bygga långsiktiga relationer med kunderna genom att erbjuda dem en egen handläggare på Sparbanken Skåne.

I en tid då de flesta kunder sköter sin privatekonomi och vardagliga bankaffärer genom internet är det extra värdefullt att ha en personlig kontakt på banken.

En person som man kan vända sig till direkt för att kunna få råd och hjälp, inte bara i samband med köp eller försäljning av bostad utan även för att prata privatekonomi i stort som till exempel sparande, pension och försäkring.

– En central punkt i vårt samarbete är att man får en dedikerad bankman. Idag kan man både söka och få lånelöfte på vår hemsida. Men här kan jag hänvisa till Tomas direkt. Det blir mycket mer personligt, säger Erik Rosdahl.

Det är inte ovanligt att kunder vill passa på att se över sina lån. Eller så behöver de få sin bostad värderad.

– Att vi finns lokalt på samma kontor uppskattas mycket av kunderna. Vi kan sitta ner med kunden och prata tillsammans. Behöver kunden hjälp med att få en värdering så åker Erik ut direkt. Det gör att kunden kan få besked snabbt, säger Tomas Persson.

Tips - Så bäddar du en lyckad bostadsaffär

•Börja med att skaffa dig en hyfsad kontantinsats. Gärna över 15 procent.

•Bygg upp en buffert inför kommande renoveringar eller oförutsedda utgifter

•Tänk på att det alltid tillkommer en del andra kostnader som lagfart och pantbrev när man köper hus.

•Se över så att du är rätt försäkrad om något händer, för både dig själv och familjen.

Vem: Tomas Persson, privatrådgivare på Sparbanken Skåne i Åhus.

Bor: Hässleholm.

Drivkraft: Träffa kunder och hjälpa dem med sina ekonomiska affärer både när det gäller lån, sparande, försäkringar eller pensioner.

Eriks bästa sidor: Erik har erfarenhet både som fastighetsmäklare och inom byggnation, vilket är bra när man jobbar som mäklare. Seriöst bemötande både emot säljare och köpare.

Vem: Erik Rosdahl, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Åhus/Kristianstad.

Bor: Åhus

Drivkraft: Att skapa relationen med säljare och köpare och att få förtroendet att vara den trygga länken i hela processen för bostadsaffären.

Tomas bästa sidor: Tomas finns alltid nära och har ett stort genuint engagemang I varje enskild fråga vilket jag känner skapar trygghet.

Foto: Ej i bild Mediabyrå

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.