Certifierade skolor höjer ribban

En trio som tidigare varit miljöcertifierad höjer nu ribban. Igår var det fest på Fjälkestads och Österlövs skolor samt Kämpaställets förskola med anledning av nya utmärkelsen.
Kristianstad • Publicerad 9 februari 2008
Värnar om varandra och värnar om miljön. Så ska eleverna på Fjälkestads skola få till en hållbar utveckling.
Värnar om varandra och värnar om miljön. Så ska eleverna på Fjälkestads skola få till en hållbar utveckling.Foto: 
Fjälkestads skola firade utmärkelsen "Skola för hållbar utveckling" i går, bland annat med rektor Agneta Perttus tal samt bullfest. Bilder: Peter Åklundh
Fjälkestads skola firade utmärkelsen "Skola för hållbar utveckling" i går, bland annat med rektor Agneta Perttus tal samt bullfest. Bilder: Peter ÅklundhFoto: 

Alla tre har fått diplomet "Skola för hållbar utveckling".

Vad betyder en sådan utmärkelse egentligen?

- Jag får säga till dig som vi har sagt till barnen, säger förskollärare Ingrid Andersson på Österlövs skola.

- Det innebär att vi värnar och är rädda om varandra och om miljön. Skolorna har varit miljöcertifierade av Skolverket sedan flera år och arbetar även under Grön Flagg.

Nu höjs kvalitetsmarkeringen ytterligare, när Myndigheten för skolutveckling delar ut diplom för arbetet med hållbar utveckling.

- Vi jobbar mycket med miljön i skolan och har gjort så i många år, säger Ingrid Andersson.

Det handlar om allt från hälsofrämjande aktiviteter och undervisning utomhus en dag i veckan till aktiv och entusiastisk sopsortering. Rektor Agneta Perttu var under fredagen runt på samtliga skolor och invigningstalade, först på Fjälkestadsskolan och därefter till Kämpaställets förskola och skolan i Österslöv.

- Ambitionen är att varje individ i skolan ska tänka på vilket ekologiskt fotavtryck hon sätter på planeten beroende på vad vi äter, vad vi har för kläder och hur vi färdas. Vi måste hjälpas åt för att resurserna ska räcka till alla, säger hon. Miljögrupperna på respektive skola hade förberett ett program för invigningsceremonierna som framfördes.

I Fjälkestad bjöds på bullar med linfrön, som eleverna själva hade odlat.

Österslövs elever sjöng egna sånger om miljön och Kämpaställets förskola visade upp en utställning.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.