GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Chefläkare på CSK: Kylan gör dig inte sjuk

Man blir inte sjuk av kylan. Men den kan förvärra befintliga sjukdomar. Cheföverläkaren Staffan Banke avlivar några myter om vintern.
Kristianstad • Publicerad 3 december 2010
Stafan Banke
Stafan Banke
Foto: 

Vintern rasar utanför stugvärmen och Kristianstad är nu bland de kallaste orterna i Skåne. Men så länge man klär sig rätt och skyddar sig behöver man inte vara orolig för att drabbas fysiskt.

– Det är en gammal myt att man blir sjuk av kylan, exempelvis att man blir förkyld om man går utan mössa. Så är det inte, säger Staffan Banke, cheföverläkare på Centralsjukhuset i Kristianstad.

– Det är klart att det inte är hälsosamt att frysa för länge. Det går åt energi för att hålla kroppen varm, och har man andra sjukdomar kan kylan i kombination vara mindre hälsosam. Men är man normalt frisk är det ingen fara.

Det är heller inget som säger att man lättare får infektioner eller förkylningar.

– Däremot sprids influensavirus ofta vid kyla. Exakt varför det kommer då vet vi ännu inte.

När det är kallt har virus också en förmåga att tränga längre ner i luftvägarna, när det väl cirkulerar.

– Men bara för att det är kallt blir man inte smittad, säger han.

Utan det behövs att man smittas på andra sätt.

Kylan gör också att det går åt mer energi för att hålla kroppens värme. Därför ska man komma ihåg att äta och dricka ordentligt. Även om det inte känns så läskande just att dricka under kylan.

Hur ska man då klä sig? Lager på lager, hävdar experterna, eftersom luft isolerar. Så länge det inte strömmar in ny, kall luft.

Ylle eller syntetunderställ närmast kroppen, som kan leda bort fukten. Mellanlager som isolerar, och ytterst skalplagg som står emot vind och helst även väta. Framför allt är det viktigt att skydda händer och fötter. Kroppen vill gärna dra in blodet mot mage och huvud för att skydda dessa viktigaste delar när det är kallt ute.

Även om man klär sig som en polarfarare på överkroppen är det vanligt med jeans och sneakers nertill. Vilket experterna avråder från.

Varma kängor, stövlar eller pjäxor passar bättre.

Eftersom en del av kroppsvärmen går ut via huvudet rekommenderas en mössa.

Likaså att den och handskar tas av inomhus – då kan man även öppna jackan och reglera kroppsvärmen så svett inte kyler ner dig senare.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer