Chefs agerande blev dyrbart

Driftledaren på C4Teknik misstänks ha gynnat ett företag genom att ett större arbete med ventilationen i Rådhuskvarteret styckades upp. Jobbet blev nästan tre gånger dyrare än utlovat.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2003

I gårdagens Kristianstadsbladet berättade vi att driftledaren på C4Teknik utan upphandling köpt varor och tjänster för över en miljon kronor av en bekant. Driftledaren förekommer även i andra exempel, där upphandlingsreglerna inte har följts. Bland annat gäller det ett ventilationsföretag. Kommunen och ventilationsföretaget har ett så kallat årsavtal, som innebär att kommunen för 240 kronor per timma kan utnyttja företagets tjänster. Avtalet gäller dock mindre arbeten. För jobb som förväntas kosta över tre basbelopp (ett basbelopp är nu 38600 kronor) ska upphandling genomföras. Det innebär att kommunen erbjuder flera företag arbetet för att få ett så bra pris och så bra kvalitet som möjligt. Men när C4Teknik i december 2001 efter en så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK) skulle genomföra åtgärder i fyra huskroppar i rådhuskvarteret gjordes ingen upphandling, trots att arbetet totalt sett beräknades kosta 173200 kronor exklusive moms. Istället delade driftledaren upp arbetet i fyra delar och gav dem till det aktuella ventilationsföretaget på en och samma dag. Arbetet blev betydligt dyrare än beräknat. Åtgärderna i hus nummer sex beräknades exempelvis till 74600 kronor, men när ”tillkommande arbeten” gjorts slutade notan på 147800 kronor exklusive moms. För hus nummer 7 beräknades åtgärderna till 32300 kronor. I det fallet blev sluträkningen 118500 kronor. På motsvarande sätt mer än fördubblades kostnaderna i samtliga hus. Slutsumman för hela arbetet landade på 459800 kronor. På fakturorna för ”tillkommande arbete” i huskropparna hänvisar ventilationsföretaget och driftledaren till byggplatsträffar. Vad som sagts på dessa finns dock inte dokumenterat, och tekniske chefen Lars Harald medger att det är oklart vad som faktiskt har gjorts. – Det är svårt att kontrollera sådana arbeten i efterhand. Dessutom är underlaget för fakturorna för dåligt. Det kan vara oegentligheter, men vi kan också ha varit för dåliga i vår kontroll, säger han. Lars Harald berättar att C4Teknik vid tidigare tillfällen påpekat brister i räkningarna från ventilationsföretaget. Driftledarens chef, driftchefen Hans-Gunnar Bjäreborn, är kritisk till hur arbetet lades ut på ventilationsföretaget. – Med facit i hand borde det ha upphandlats som ett arbete, säger han. Även Lars Harald är missnöjd med uppdelningen. – Man kan misstänka att arbetet har delats upp för att man ska hålla sig under gränsen för upphandling, säger Lars Harald. Inom C4Teknik finns ytterligare exempel där större projekt delats upp på samma sätt som OVK-arbetena i rådhuskvarteret. Matti Stenrosen 044–18 55 90 matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.