Chefsutbildning hölls i slottsmiljö

Trerättersmiddagar och internat i slottsmiljö. Samtidigt som förvaltningarna uppmanas hålla igen har Kristianstads kommun på tre år lagt över 4,3 miljoner kronor på chefsutbildningar. Lönekostnaden tillkommer.
Kristianstad • Publicerad 5 mars 2013
Valje herrgård.
Valje herrgård.Foto: 
Bäckaskogs slott.
Bäckaskogs slott.Foto: 

Det är Malmöföretaget Trust Partner som har kommunens uppdrag att utveckla både blivande chefer (framtidens ledare), mellanchefer samt förvaltningschefer och bolags-vd:ar i tre olika program. Konsulttjänsterna upphandlades år 2010 för 1,3 miljoner kronor inklusive moms, men har hittills kostat kommunen 3,2 miljoner kronor.

– Det beror på att vi ropat av (=köpt in) fler utbildningsprogram, vilket avtalet gav möjlighet till, säger personaldirektör Leif Rülf, som var den som tecknade avtalet med Trust Partner.

Upplägget på de tre programmen ser lite olika ut, men internatdelarna har framför allt hållits på Valje Herrgård eller på Bäcka­skogs slott. När 20 mellanchefer exempelvis samlades på Bäckaskogs slott 8 november i höstas blev kostnaden för helpension, konferenslokal och boende 51 743 kronor.

Ger ledarresultat

Framför allt internaten har lett till ytterligare kostnader på omkring 1,1 miljoner kronor inklusive moms under treårsperioden. Totalt alltså 4,3 miljoner kronor för chefsutbildningarna. Då ingår inte lönekostnaderna för cheferna och de blivande cheferna under respektive dagar.

Leif Rülf tycker att det är väl investerade pengar.

– Det du måste titta på är att vi i våra medarbetarenkäter har fått ett mycket bättre resultat vad gäller ledarskapet under den här perioden.

Görs det motsvarande satsningar på alla som arbetar på kommunen?

– Vi har ett stort antal utbildningar för våra medarbetare, till exempel vårdlyftet och lärarlyftet, svarar Leif Rülf.

Ligger de kostnadsmässigt per person på samma nivå som för chefsutbildningarna?

– Det finns ingen rättviseaspekt vad gäller kompetensutvecklingen. Den sätts in där det behövs, svarar Rülf. Men personalen är vår viktigaste resurs, och då gäller det att utveckla den.

Upphandling styr plats

Att utbildningarna ofta hålls på Valje Herrgård och Bäckaskogs slott beror enligt Leif Rülf på upphandlingen.

– Utbildningens upplägg är dessutom att det görs i internatform. Det är en fördel att vara tillsammans ett dygn på samma plats.

Och det ska man vara i slottsmiljö med trerätters-middagar?

– Nej, slottsmiljö är inget krav. Men om du jämför med andra internat så är skillnaden i pris mellan dem och exempelvis Bäckaskogs slott väldigt liten om du slår ut det per deltagare, säger Leif Rülf.

Trots det säger Leif Rülf att kommunen i dessa besparingstider nu har beslutat att strama åt även vad gäller chefsutbildningarna.

– När strategiska chefsgruppen ska ha utbildning på Åhus gästis i mars så ska de som bor i Åhus sova i sina hem, säger han. Där­emot kommer vi inte att pruta på kvaliteten i utbildningsprogrammen.

Maria Sällberg
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.