Chipsen för feta och salta

Kvällens chipspåse kan vara en hälsofarlig fettfälla. Efter Testfaktas avslöjande laboratoriest slår Livsmedelsverket ned på den höga halten mättat fett som finns i bland annat Estrellas grillchips.
Kristianstad • Publicerad 25 april 2009

– Du får i dig 150 procent av det högsta rekommenderade dagliga intaget av mättat fett från en påse, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.

Testfakta lät laboratoriet Eurofins i Lidköping analysera nio vanliga sorter av chips. Resultatet visade på förvånansvärt stora skillnader i salthalt och mängden mättade fetter.

Av det totala fettet i Estrellas grillchips är hela 45,3 procent mättat fett. I OLW:s Dill och gräslökschips är halten däremot endast 9,3 procent. Skillnaden beror med största sannolikhet på att OLW nyligen bytt till den hälsosammare solrosoljan, medan Estrella, presic som många andra fabrikanter, fortfarande använder den billigare palmoljan.

– Det måste bero på oljan. Palmolja är inte alls bra. Den har mycket mättat fett och är dessutom tveksam ur miljösynpunkt, eftersom den utvinns genom skövlig av regnskogar, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Mättat fett ökar kolesterolen i blodet, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt Livsmedelsverket bör högst 10 procent av kalorierna kommer från mättat fett. Det innebär i praktiken att de flesta vuxna inte bör äta mer än cirka 20–30 gram mättat fett per dag. Äter du en 300 grams påse med Estrellas grillchips så får du i dig 43 gram mättat fett.

– Du får alltså i dig nästan 150 procent av det högsta rekommenderade dagliga intaget av mättat fett för en vuxen man, från en påse, säger Åsa Brugård Konde.

På Estrella är man medveten om problemet med palmolja. Men trots att huvudkonkurrenten OLW övergått helt till solrosolja, har Estrella endast ett fåtal produkter som är tillverkade med den nyttigare oljan.

– Solrosolja ligger i tiden, både ur hälso- och miljösynpunkt. Vi lyssnar på vad konsumenterna vill ha och för just nu diskussioner om att övergå till solrosolja helt och hållet, säger Annika Lökholm, kvalitetsansvarig på Estrella.

Man bör även ha koll på saltmängden i de chips man äter. Ett för stort saltintag kan leda till högt blodtryck och i förlängningen hjärt- och kärlssjukdomar. Svenska näringsrekommendationer (SNR) har som mål att saltintaget per dag bör minska till 6 gram för kvinnor och 7 gram för män.

I testet innehåller Icas grillchips överlägset mest salt, med 2,4 gram per hundra gram. En hel påse innehåller följaktligen 7,2 gram.

– Det är väldigt mycket salt och mängden i en påse överstiger maxintaget av salt på en dag. Om man vill hålla koll på sitt intag av salt, bör man vara försiktig chips i allmänhet, och särskilt de sorter som innehåller höga salthalter, säger Åsa Brugård Konde. Icas dietist och hälsoansvarig, Christina Karlsson, håller med om att företagets chips är alldeles för salta. Hon säger att företaget nu ska ta tag i chipsen, för att göra dem mindre onyttiga.

– Vi håller med om att detta inte här någon bra produkt. Vi har jobbat mycket med att få ner salthalten i våra produkter och nu ska vi gå till botten med chipsen, säger hon.

Testets enda kravmärkta produkt är Gårdschipsen. De har den lägsta halten av både salt och glutamat. Men när det gäller förekomsten av mättat fett ligger Gårdschipsen näst högst, strax efter Estrellas grillchips.

– Vi använder palmolja eftersom det var den enda ekologiska oljan som kunde levereras kontinuerligt. Och den är miljövänlig eftersom inga regnskogar skövlas för att utvinna den. Men inom ett år kommer vi att helt ha övergått till solrosolja, säger Gårdschips ägare Bo Albjär.

Mattias Boström (Testfakta)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.