Annons

Choklad + semla = sant

Choklad är gott. Semlor är gott. Tänkte Amina Olsson och kombinerade de två i fem varianter. Vid lördagens provsmakning vaskades en vinnare fram. Vit chokladtryffel blev en klar favorit.
Kristianstad • Publicerad 24 januari 2009
För att matcha pojkvännernas herrklubb startade Jessica Wiklund och Lina Kristoffersson en damklubb. Vid premiärträffen testad de fem sorters chokladsemlor på Minas chokladstudio i Rinkaby. Bilder: PETER ÅKLUNDH
För att matcha pojkvännernas herrklubb startade Jessica Wiklund och Lina Kristoffersson en damklubb. Vid premiärträffen testad de fem sorters chokladsemlor på Minas chokladstudio i Rinkaby. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Choklad kan med fördel blandas i all mat. Tycker Amina Olsson, som gör en egen semla med vit chokladtryffel.
Choklad kan med fördel blandas i all mat. Tycker Amina Olsson, som gör en egen semla med vit chokladtryffel.Foto: 

Fem sorters semlor står på bordet. Alla smaksatta med choklad. I bulle eller fyllning.

- Man kan blanda choklad i det mesta. Det finns inga begränsningar, säger Amina Olsson, som driver Minas chokladstudio.

Annons

Den övertygelsen hade hon redan i fjol. Då sålde hon semlor med mörk chokladtryffel och grädde. I år låter hon kunderna rösta fram sin favoritsemla.

I lördags inföll semmelprovardagen. Vid ett av borden hugger nybildade Damklubbens åtta medlemmar in på semla efter semla.

- Rättså mäktigt. Det börjar kännas i magen, stönar de.

Men kastar sig glatt över en femte semmelsort. Hatten av och så slinker den mjuka bullen fylld med mjölkchokladtryffel och pösig grädde in i munnen. En klar favorit. Bland flera.

- Jag vet vilken jag tycker är godast. Den med vit tryffel, säger Diana Thomasson.

- Nej, mjölkchokladfylliningen är godast, säger Jessica Wiklund.

När de mumsat i sig de sista smulorna står det klart att gänget har en rad olika favoriter. Alla utom den riktigt mörka chokladfyllningen får en röst.

- Den smakar som chokladpudding, säger Diana Thomasson.

Amina Olsson har en förkärlek för mörk choklad.

- Men jag älskar mandelmassa också. Kanske nästa års semla blir en kombination av mandelmassa och mörk choklad.

Annons

På eftermiddagen står det klart att årets semmelvariant i Minas chokladstudio ska fyllas med vit chokladtryffel.

- Den fick dubbelt så många röster som tvåan med ljus chokladtryffel, säger Amina Olsson.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons