Annons

Christian IV:s skola kan få unik filmlinje

Kristianstad kan få en ny unik gymnasieutbildning. Kommunen ansöker om tillstånd att starta en inriktning mot teater och film vid estetiska programmet på Christian IV: s skola. Utbildningen ska ha riksintag och går allt enligt planerna tar skolan in en halv klass redan hösten 2002.
Kristianstad • Publicerad 21 augusti 2001

I ett brev till utbildningsdepartementet söker kommunen tillstånd att få starta en helt ny inriktning på Estetiska programmet på Christian IV: s skola. Inriktningen ska heta Teater och film och vara riksrekryterande. – I Kristianstad stod filmens vagga, säger Ulf Stenåsen, rektor vid Christian den IV: s skola. Dessutom arbetar vi redan med rörlig bild på Medieprogrammet. Vi har också estetiska programmets teaterinriktning och scenisk och filmisk gestaltning som lokal kurs. Tanken är att den nya utbildningen ska fokusera på filmen som konstnärligt medium med teknik, historia och produktionsarbete. I timplanen betonas också elevens gestaltande arbete framför filmkameran. Programmet ska ge en god grund för fortsatta studier, särskilt för yrkesutbildning inom filmens område. Allt i en kombination som gör utbildningen unik i landet. – På Gotland finns visserligen en filmutbildning på gymnasienivå, men den är mer inriktad på arbetet bakom kameran, säger Ulf Stenåsen. Det som skiljer Teater och Film från det estetiska programmets övriga inriktningar är de karaktäristiska ämnena; Agera framför kamera A och B om 250 poäng, Rörlig bild A och B, 200 poäng, Filmisk produktion 100 poäng och Filmkunskap A och B, 100 poäng. Nu väntar kommunen klartecken från regeringen innan man kan gå vidare med planerna. Det är inte helt lätt att få en ny utbildning godkänd. – Inriktningen måste vara så pass speciell att den inte kan rymmas inom ett nationellt program. Samtidigt måste den innehålla de ämnen som de nationella programmen kräver. Det är en svår balansgång, säger Ulf Stenåsen. För att utbildningen ska kunna starta krävs inte bara ett godkännande från regeringen. Dessutom måste kommunen gå med på de ökade kostnader som utbildningen innebär. – Vi arbetar just nu med en konsekvensbeskrivning som tittar på lokaler och investeringsbehov, säger Ulf Stenåsen. Hur lång tid processen tar vet Ulf Stenåsen inte i dag. – Men vi hoppas kunna starta med en halv klass hösten 2002, säger han. asa.pearce @kristianstadsbladet.se

Av Åsa Pearce 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons