Cirka 100 flyktingar står utan bostad

Runt 100 nyanlända flyktingar saknar egen bostad och är inneboende. – Man kan inte läsa svenska för invandrare med bra kvalitet och få jobb om man inte har någonstans att bo, säger integrationskontorets chef, Helena Johnsson.
Kristianstad • Publicerad 9 februari 2008

Att Kristianstads kommun tar emot 401 flyktingar i förhållande till avtalade 100, får många konsekvenser för flyktingarna, men det allra största problemet är enligt Helena Johnsson bristen på bostäder till alla nyanlända med uppehållstillstånd. Egentligen är det inget som faller under integrationskontorets ansvar.

- I första hand är det flyktingarna själva som måste ordna sitt boende. Sedan händer det att det kommer familjer där mannen inte har ordnat boendet och i något enstaka fall har vi fått hjälpa till, vilket vi egentligen inte ska göra, men kommunen har det yttersta ansvaret när det gäller barnperspektivet. Vi kan inte ha familjer boende på gatan. Vad som knappast gör situationen enklare är att det råder allmän bostadsbrist i Kristianstad, vilket gör att många flyktingar bor hos anhöriga, vänner eller bekanta.

- Det är inget vi tycker är speciellt bra, men vi kan inte heller förbjuda någon att göra det.

I oktober var 101 nyanlända flyktingar inneboende. Minst lika många saknar egen adress idag.

- Det är övervägande ensamma vuxna som väntar på att få hit sin familj. De allra flesta nyanlända flyktingar bosätter sig i och kring Gamlegården.

- Det finns rätt många skäl till det. En del gör det av sociala skäl. De känner redan folk som bor där vilket känns tryggare, Gamlegården har de lägsta hyrorna och i området finns det flest lediga lägenheter.

I några fall har flyktingar fått bo på campingen på Charlottesborg.

- Det har förekommit att någon har bott under kortare tid på campingen. De anhöriga dyker upp med kort varsel och då har inte pappan eller mamman hunnit ordna boende för resterande familjen.

- Det kan uppstå situationer där man kan ha tänkt sig bo kvar hos släktingar, men att de tycker att det blir för mycket med en hel familj.

Problemet med bostäder är så akut att integrationskontoret informerar asylsökande i svenskundervisningen om att man inte har någon möjlighet att hjälpa till med boende.

Även Migrationsverket informerar asylsökande om situationen.

Som nyanländ flykting har man en nackdel gentemot övriga i samhället när det gäller en köplats till någon av ABK:s lägenheter.

- Flyktingar får stå i kö som alla andra och kan inte registrera sig i kön förrän de har fått ett personnummer.

- Andra i Sverige kan ställa sig i kö när som helst i avvaktan på om man vill flytta till Kristianstad.

Marcus Haraldsson

044-18 55 56

marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.