Annons

Cirkus av klassiskt snitt

Allt fanns där: spänningen, de halsbrytande konsterna, de glittriga och färgglada kostymerna, sockervadden och popcornen. Fast det var ändå en liten sak som fattades under cirkus Brazil Jacks föreställning på Långebro igår: sågspånet.
Kristianstad • Publicerad 21 september 2001
Väldresserade. Gabi Donnert har en disciplin som få på sina hästar. Avslutningsnumret med tre hästar på bakbenen fick varma applåder.
Väldresserade. Gabi Donnert har en disciplin som få på sina hästar. Avslutningsnumret med tre hästar på bakbenen fick varma applåder.Foto: 
Stor och liten. Den lilla ponnyn visade sig vara ett väldresserat charmtroll, som vann publikens gillande när han sprang under magarna på de större hästarna.
Stor och liten. Den lilla ponnyn visade sig vara ett väldresserat charmtroll, som vann publikens gillande när han sprang under magarna på de större hästarna.Foto: 
Balans och vighet. Carmen som varit verksam som cirkusartist i 20 år är ett av cirkusens verkligt starka kort. Hennes lindans imponerar stort.
Balans och vighet. Carmen som varit verksam som cirkusartist i 20 år är ett av cirkusens verkligt starka kort. Hennes lindans imponerar stort.Foto: 

Manegen i tältet som står uppställt på Långebro är istället bäddad med tjockt gräs. Mjukt att gå på, men den där doften av sågspån som liksom hör till sockervadden och popcornen och hästdoften den saknades lite grand. Fast publiken verkade inte bry sig allt för mycket om det. Cirkus Brazil Jack bjuder på en klassisk cirkusföreställning. Det är show och glitter, det är halsbrytande konster, clowner och djur om vartannat, i ett rappt tempo. Mest imponeras man nog ändå av Carmen. Denna artist som är gift med Trolle Rhodin Jr, sonson till cirkusens grundare Brazil Jack, kan verkligen balansera på en lina. Hon dansar så lätt på linan, can-can likaväl som balettsteg. Och att gå ner i spagat och få det att se lika enkelt ut som om en vältränad gymnast gör det på ett vanligt golv, det är en konst. En äkta cirkuskonst kanske man skulle säga. Carmen var nog också den som drog ner flest och varmast applåder. Men också hästdressören Gabi Donnert mötte publikens jubel. Med som mest sex vackra hästar i manegen, plus en liten ponny, visade han prov på hästdressyr i den högre skolan. För alla som försökt lära en envis liten ponny dressyr vet vilket tålamod som ligger bakom att få den att över huvud taget göra något man vill. Och det är också den lilla ponnyn, som framstår som ganska knubbig intill de betydligt gracilare större hästarna, som drar ner barnens skratt och de största applåderna. Clownerna vinner förstås också barnens gillande. Särskilt i ett av numren där man har förnyat de annars traditionella figurerna och gett dem västern-look genom en clowncowboy och en clownindian. Tältet var långt ifrån fullsatt men den som vill se en klassisk cirkusföreställning har chansen på nytt idag, men, det blir nog utan sågspånsdoft. carina.nilsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons