Cirkus i ständig rörelse

Kristianstad • Publicerad 24 augusti 2004

Cirkus Maximum anlände redan tidigt på måndagsmorgonen för att förbereda kvällens föreställning på idrottsplatsen, där de räknade med en publik på mellan 900 och 1000 personer.

Tälten var färdigresta redan strax efter lunch, varefter eftermiddagen ägnades åt några timmars vila.

– Det är välbehövligt, för vi stiger upp sex varje morgon och kommer inte i säng förrän elva eller halv tolv på kvällen, berättar Helena Schicht, turnéledare sedan nio år tillbaka.

Varje år får hon dock nya arbetskamrater, eftersom cirkusen byter ut både program och artister inför varke ny säsong. Årets föreställning består också av fler djuruppträdanden än tidigare med bland annat elefanter, kameler, lamadjur, en zebra och en miniåsna. Schichts personliga favoriter är dock clownerna.

– De är riktigt roliga i år, förklarar hon.

Sedan 2 april till och med 26 september är cirkusen ute på turné. Och under den tiden har de bara fyra helt lediga dagar.

– Men det här är inte ett jobb, utan ett sätt att leva, svarar Schicht på frågan hur de orkar.

Hennes uppgifter som turnéledare är att ta hand om allt det praktiska, såsom löner, affischer, biljetter och så vidare.

– Jag träffar väldigt mycket människor och får se hela Sverige, så den ena dagen är aldrig den andra lik, men det roligaste är att se publiken sitta i tältet varje kväll, berättar hon.

Idag, tisdag, fortsätter cirkusen till Örkelljunga.

Peter Maunula

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.