Cityväktare fick lära sig hjärträddning med defibrillator

Kristianstad • Publicerad 16 maj 2007

Väktarna hos Protect U kan nu göra hjärträddning med hjälp av defibrillator.

Det var i söndags som bevakningsföretaget Protect U anordnade en utbildning för sina väktare på D-HLR, vilket innebär att väktarna nu är godkända att använda defibrillator.

– Genom att utrusta våra väktare med defibrillator, kan väktarna snabbt assistera vid exempelvis livräddande åtgärder, såsom vid plötsligt hjärtstopp. Därmed ökar vi tryggheten ännu mer bland våra företag, kunder, anställda och besökare i Sölvesborg, Bromölla, Kristianstad och Karlshamn, säger Protect U:s vd Thomas Sjödahl.

Flertalet av Protect U:s väktare, bland andra City-väktarna i Kristianstad, deltog i utbildningsdagen.

Av de cirka 15000 personer som dör på grund av hjärtinfarkt i landet varje år, avlider två tredjedelar utanför sjukhus, utom räckhåll för den traditionella akutsjukvården.

– Varje obehandlad minut efter ett hjärtstopp reducerar överlevnadschansen med tio procent och vid de flesta hjärtstopp skulle hjärtat kunna startas igen om tidig defibrillering sätts in. Där kan våra väktare, som ju finns överallt ute bland människorna, göra en avgörande insats, framhåller Thomas Sjödahl.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.