Clowerna Jack och Knutte höjde tempen på barnkliniken
Centralsjukhuset fyller 30 år 2003 och på fredagen firades jubilaren med öppet hus och tipsrunda, guidade turer och föreläsningar.
Redan i centralhallen mötte Jonny Nilsson, Isabell Wiik och Anna-Lena Jönsson vid en specialinsatt disk, där allmänheten fick information och guidning. Plan ett och två stod till deras förfogande och det var gott om folk som ville bekanta sig med de olika verksamheterna. Barnkliniken drog uppmärksamhet till sig, eftersom man där hade ett ljudligt besök av "Clown-ronden". Clownerna Jack och Knutte var på sitt bästa humör och roade både barn och vuxna. I vanliga fall kommer de två gånger i veckan till lekterapin och salarna.
– Vi vill visa alla att humor, glädje och skratt kan bli en del av vardagen även på sjukhus, berättar Knutte.
Han tog tempen på ett gosedjur och kom upp i 73 grader. Barnen, just då från Vintergatans förskola, var både häpna och förtjusta.
När fyraårige David ska prova väljer Knutte att sätta termometern i örat på honom och nya skratt kom på direkten. På Rodeon får bland andra diabetiker ett komplett omhändertagande. I går hade personalen ingen mottagning, utan alla var engagerade i öppet hus-arrangemanget.
– Vi jobbar mycket i team och bidrar med insulininställningar, fotvård och håller i diabetesskola, säger Iréne Ferm, fotterapeut.
– För en diabetiker är egenvården otroligt viktig.
Iréne Ferm konstaterar att den här dagen passar personalen själva på att gå runt på sjukhuset och bekanta sig med andra verksamheter.
I en av korridorerna passade handikapporganisationer och patientföreningar på att informera om sina verksamheter.
Stiftelsen Jenny Marias Hjärtefond representerades av ingen mindre än grundaren själv, Jenny Paulind.
– Jag föddes i Kristianstad 1974 och hade redan från början flera olika hjärtfel, säger Jenny.
Det gjorde henne till en ständigt gäst på sjukhuset. Sommaren 1989 var hon tvungen att få ett nytt hjärta för att överleva och signalen kom från Harefieldsjukhuset i England.
Operationen, som Kristianstadsbladet skrev om, lyckades. Jenny fick ett nytt hjärta och ett fortsatt liv.
– Det häftiga är att min donator lever, eftersom han i sin tur fick både nya lungor och nytt hjärta, berättar Jenny, som själv försöker leva ett så normalt liv som möjligt med jobb, hus och familj.
Guidade turer gick med tio minuters mellanrum till laboratorium för klinisk kemi, blodgivarcentral, medicinsk teknik och fysik, klinisk fysiologi- och isotopavdelning samt laboratoriet för klinisk bakteriologi.
Fyra olika föreläsningar erbjöds på eftermiddagen. Från skärmbild till bildskärm var ämnet för Tore Röjlar. Den åldrande hjärnan - gammal och ny kunskap berättade Ann-Marie Liljeroth om.
Utvecklingen inom hjärtsjukvården belystes av Johan Silfverstolpe och Hyvlad prostata och krossad njursten hade Wilhelm Luttropp som föreläsare.
Karin Hallengren
044-18 56 48
karin.hallengren@kristianstadsbladet.se