Annons

Coronakrisen: Fler utsätts för våld hemma – fullt på kvinnojourens boende

När allt fler måste hålla sig hemma från jobb och skola ökar risken för våld i hemmet. På Kvinnojouren i Kristianstad märks ökningen tydligt – boendet är fullt.
Kristianstad • Publicerad 28 mars 2020
När fler måste vara hemma blir det extra viktigt att omgivningen reagerar på signaler om våld i nära relation. Den som blir utsatt har ofta inte själv möjlighet att ringa polis, socialtjänst eller kvinnojour.
När fler måste vara hemma blir det extra viktigt att omgivningen reagerar på signaler om våld i nära relation. Den som blir utsatt har ofta inte själv möjlighet att ringa polis, socialtjänst eller kvinnojour.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter två relativt lugna månader för Kvinnojouren i Kristianstad slog allt om i förra veckan.

– Vi har fullt i vårt boende. Det var relativt lugnt i januari och februari, men förra veckan var det som att proppen gick ur. Det gick från väldigt lugnt till full fart, säger vice ordförande Siv Persson.

Annons

Och läget är knappast unikt för nordöstra Skåne. Kvinnojourer i hela landet varnar nu för att förövare utnyttjar nedstängningen av samhället. Skulle även grundskolor och förskolor stängas skulle läget förvärras ytterligare.

– Våld i nära relation öka drastiskt när man sitter fast med sin förövare, det drabbar både kvinnor och barn. Frustrationen blir stor och då kan våldet bli mycket grövre, säger Siv Persson.

Ett problem när allt fler måste vara hemma från jobb och skola är att man förlorar sin fristad – och får svårare att kontakta socialtjänst, polis eller kvinnojour.

– Vi har inte sett en stor ökning i antalet samtal. Det kan bero på att sitter man hemma med sin förövare har man inte möjlighet att ringa. Många gånger kontaktar man oss när man är på jobbet eller i skolan, säger hon.

När fler måste vara hemma blir det extra viktigt att omgivningen reagerar på signaler om våld i nära relation, menar Siv Persson på Kvinnojouren. Arkivbild.
När fler måste vara hemma blir det extra viktigt att omgivningen reagerar på signaler om våld i nära relation, menar Siv Persson på Kvinnojouren. Arkivbild.Foto: Peter Åklundh

Att omgivningen är observant på signaler är därför extra viktigt i tider som dessa, menar Kvinnojouren.

– Det är viktigt i dag att folk reagerar, det kan vara grannar, vänner eller släktingar. Att man försöker hjälpa till och ringa polisen, för sitter man fast kan man inte ringa på hjälp.

Kvinnojouren i Kristianstad har plats för sju kvinnor med barn och husdjur på boendet. Men att boendet nu är fullt betyder inte att hjälp inte finns att få. På arbete- och välfärdsförvaltningen jobbar man aktivt med att säkra beredskapen inom socialtjänsten.

– Våld i nära relation ökar i sådana här sammanhang i och med att folk är isolerade hemma. Förvaltningen har jobbat med att ha en ökad kapacitet för det här, vi måste kunna ta emot folk 24 timmar om dygnet, säger Radovan Javurek (L), ordförande för arbete- och välfärdsnämnden.

På Kvinnojouren ser man att smittspridningen också kan användas som en förevändning bland förövare för att hålla någon i familjen inlåst.

– Ofta använder de allting för att hålla någon begränsad, det handlar om makt och kontroll över en annan människa. Är det då i en familj där kvinnan kanske inte kan språket är hon ännu mer utsatt, då vet hon kanske inte vad myndigheterna har gått ut med för information, säger Siv Persson.

Fakta

Hit kan du vända dig om du är utsatt

Kristianstad Kvinnojour: 044-21 30 13

Kristianstad kommun: 044-13 50 00

Kriscentrum: 044-13 50 40

Sociala jouren (efter kontorstid): 044-775 78 78

Tjejjouren Lotus stödchat tjejjouren.se/lotus

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Välj att sluta: 020 – 555 666

Ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Chatt är öppen varje kväll kl 20-22.

Vid akut situation: ring alltid 112.

Här saknas innehåll

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons