Countrymässan öppnar portarna

Kristianstad Artikeln publicerades

På fredagen inleds countrymässan på Yllan, en mässa som varar i dagarna tre, har fyra scener och bjuder på artister och band från fem olika länder.

Kristianstad

I taket hänger flaggor, framför scenerna ligger höbalar och mitt i hallen står en gammal hästdroska i trä.

– Howdy, hälsar arrangörerna Jan Jönsson, Johnny Englund, Per Persson och Kenneth Önnemyr.

Samtliga är klädda i cowboykläder och redo att ta emot publiken, en publik som de hoppas ska ha nått minst 3000 personer när mässan är över på söndag. Cirka 500 biljetter i förköp ser de som ett lovande tecken.

– Det känns bra, för det är många som ringer och många som frågar, säger Per Persson, ordförande i Skåneland countryclub.

Mässan, den första i sitt slag i Sverige, är det största klubben varit med om att arrangera hittills. Och det är redan spikat att mässan återkommer samma helg nästa år, det vill säga helgen efter den stora countrymässan i Berlin, dit bland annat många amerikaner kommer.

– Så besökarna kan fortsätta hit därifrån, förklarar Jan Jönsson.

Mässan i Kristianstad får också besök från Skansen i Stockholm, där det för första gången arrangeras en stor countrygala i sommar, enligt Jan Jönsson med artister som Tommy Körberg och Martin Stenmarck.

– Så det känns som countryn är på väg framåt, säger Jan Jönsson, själv annars allätare av musik.

– Jag är Elvisfan i botten, men det ligger nära countryn, förklarar han.

Under de tre dagarna kommer artisterna och banden att avlösa varann. Skåneland countryclub tror att den för svenska mest namnkunniga är norska Heidi Hauge som uppträder på söndag. Utöver musiken bjuder mässan på försäljning av cowboykläder, mat, tjurridning och allt annat som hör livet i den vilda västern till.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter.maunula@kristianstadsbladet.se