CSK är fyra i vård av ändtarmscancer

Kirurgkliniken på CSK hamnar högt i landet när det gäller behandling av patienter med ändtarmscancer, och är bästa sjukhus i Skåne, snäppet före Helsingborg.
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2012

KRISTIANSTAD. För någon månad sedan publicerades för första gången en omfattande poängbedömning för 2010 i det Nationella kvalitetsregistret för ändtarmscancer. Registret har funnits sedan 1995, men det är första gången resultaten rankas på detta sätt, berättar Johan Ottosson, överläkare och sektionschef för kolorektalsektionen vid kirurgen på CSK.

Med 17 olika parametrar för att bedöma kvalitet har klinikerna vid 41 sjukhus rangordnats utifrån hur duktiga de är på att operera, vården före och vården efter operation.

CSK hamnar på fjärde plats efter Västerås, som är klart bäst, medan Karolinska sjukhuset hamnar på andra plats, och Norrköping trea alldeles före Kristianstad. Helsingborg och Ersta i Stockholm delar femteplatsen, medan SUS Malmö hamnar på 17:e plats.

På CSK har sektionen under lång tid arbetat för att förbättra resultatet.

– Vi har sett över hela vårdprocessen in i minsta detalj, och alla som jobbar med patientkategorin har stor del i det fina resultatet, förklarar Johan Ottosson och berömmer personalen på mottagning och vårdavdelningar.

På CSK fungerar samarbetet bra mellan kliniker som röntgen, patologen, anestesikliniken och onkologen. Vilket höjer kvaliteten under hela vårdprocessen. Under förra året deltog sektionen i ett förbättringsprogram inom ramen för Regionalt Cancercentrum syd, som gett ännu fler förbättringar.

Johan Ottosson hoppas att det kommer att visa sig i resultaten för 2011 och 2012.

INTERNAL INTERNAL
Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.