CSK först med oblodig metod

2002 var CSK först i landet med bentrycksmaskinen (EECP) mot kärlkramp och har sedan dess behandlat ett 100-tal patienter. Numera finns två maskiner, som gärna kunde varit tre.
Kristianstad • Publicerad 12 mars 2008

- Genom att fästa stora trycksmanschetter på patientens ben och pressa ut allt blod från benen mellan två hjärtslag skapar vi dubbelt så högt blodflöde i hjärtats kranskärl, säger Thomas Pettersson, överläkare och sektionschef på Centralsjukhuset i Kristianstad.

- När blodet strömmar ut i kranskärlen så pressar det sig genom förträningarna, som orsakas av åderförkalkning och det bildas nya blodkärl.

EECP-behandlingen är något av överläkarens skötebarn och när han igår föreläste över ämnet drog han fullt hus i Hanösalen på sjukhuset. - En typpatient för EECP-behandlingen är en man i 60-70-årsåldern, som tidigare har haft flera hjärtinfarkter, har gjort en-två bypassoperationer, så många som två till 30 ballongvidgningar, har svår kärlkramp och påvisad syrebrist.

- Det återstår med andra ord ingen annan behandling, enligt de traditionella metoder som finns inom hjärtsjukvården.

Behandlingen pågår under en timme, fem dagar i veckan under sju veckor. Efter 35 timmar visar det sig att blodflödet i hjärtats kranskärl fördubblas, nya kärl bildas i hjärtat, vars vänstra kammare arbetar effektivare och med ökad hjärtkraft som följd.

- Vi botar alltså inte åderförkalkningen men med en helt oblodig metod har 80 procent av våra patienter påtagligt bättre hälsa, varav vissa till och med uppnår en utomordentligt god effekt. Riskfaktorer för kärlkramp är arv och ålder, rökning, blodfetter och högt blodtryck, diabetes samt fysisk inaktivitet.

Obehag, smärta eller tryck i bröstet är typiska kännetecken, som oftast kommer vid ansträngning.

Thomas Pettersson är nöjd med att medicinska fakulteten, Lunds universitet, forskningsmässigt samarbetar med CSK, liksom att ett samarbete sker med universitetssjukhuset Lund, eftersom det är frågan om en högspecialiserad verksamhet. Hans dröm är resurser till att även en stor grupp patienter med hjärtsvikt kan behandlas. Med en ny patientgrupp behöver ytterligare en EECP-maskin köpas in till sjukhuset.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Hjärt-kärlsjukdomar räknas till folksjukdomarna, och är den vanligaste dödsorsaken. Fokus har hittills legat på hjärtinfarkter, ballongvidgningar och bypassoperationer.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.