Cyklande vålnaden åtalas för villainbrott
– Denna utredning visar hur viktigt det är att poliser som kommer till ett villainbrott gör en ordentlig platsundersökning och letar efter spår. Utan de skoavtryck och brytmärken som säkrats i de fyra villorna hade våra misstankar mot mannen inte kunnat styrkas, säger Christofer Ramkvist.
– Vi är övertygande om att mannen är identisk med den så kallade cyklande vålnaden som satts i samband med flera villainbrott på Möllebacken, i Hammar och Vä-Öllsjö sedan i somras. Bevisningen räckte dock endast till att binda honom vid de fem inbrotten, konstaterar en av polisens utredare, Sven Roswall.
35-åringen kontrollerades av polisen vid lunchtid tisdagen den 9 januari. Då hade folk i Öllsjö reagerat på att han cyklat omkring bland villorna och verkat ”mystisk”. Det fanns vid den tidpunkten inga konkreta misstankar mot mannen. Han fick därför cykla vidare. Strax efteråt hittades dock hans ryggsäck gömd i ett buskage i området. Ryggsäcken innehöll en kofot samt stöldgods från en villa på Domaregatan, bland annat playstation och guldsmycken. Polisen körde då direkt hem till mannens mammas bostad i Kristianstad och grep honom där.
–Jag blev rädd när jag fick syn på polisbilen och försökte gömma ryggsäcken, säger mannen.
Polisen fortsatte därefter hem till mannens ordinarie bostad i Malmö. –Där fick man bland annat ögonen på ett par skor med en mycket karakteristisk sula. När vi jämförde sulan med spår från flera villainbrott i Kristianstadsområdet förra året fick vi träff från två ställen, ett i Öllsjö och ett i Hammar, avslöjar Christofer Ramkvist.
Polisen jämförde också spåren i kofoten från mannens väska med brytmärken från villor som haft inbrott.
–Det blev det träff i två fall från Öllsjö samt det inbrott på Åängavägen i Hammar där vi redan hade mannens skoavtryck. Därför fick vi så att säga dubbel bevisning mot honom för det inbrottet.
Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping har jämfört skoavtryck och brytmärken med mannens skosulor, respektive kofot och kommit fram till den näst högsta graden av överensstämmelse.
Högsta graden är hundraprocentig säkerhet, men så långt vågar man nästan aldrig sträcka sig vid denna typ av spårbevisning. –Nu återstår det att se om den tekniska bevisningen mot mannen räcker i tingsrätten, konstaterar Christofer Ramkvist.
Mannen har hittills bara erkänt villainbrottet i Öllsjö, där hans ryggsäck avslöjade honom.
–Men man vet ju inte om han ändar sig och väljer att erkänna mer när han får se vilken bevisning vi har mot honom.
Mannen åtalas för villainbrott på Heins väg i mars, Trestegsgatan och Åängavägen i april, Hornyxvägen i december och på Domaregatan den 9 januari i år. Bytet vid inbrotten blev främst smycken, kontanter, videoapparat, cd-spelare, TV-spel och sprit. Mannen missbrukar heroin och säger att han gjort inbrotten för att finansiera sitt missbruk.
Polisen hittade också fem gram heroin i tvättkorgen när mannen greps i sin mammas lägenhet. Han säger att han köpt heroinet i Malmö några dagar tidigare för 3000 kronor.
Dagen efter häktningen i mitten på januari anlade mannen brand i sin cell på häktet högst upp i polishuset i Kristianstad. Det tilltaget renderar honom ett åtal för skadegörelse.
Rättegången hålls i nästa vecka i Kristianstad och i väntan på den sitter mannen kvar i häkte med hänvisning till risken för fortsatt brottslighet. Han riskerar ett långt straff, men han säger att han helst vill få kontraktsvård för att komma bort från sitt missbruk.
lennart.svenezon
@kristianstadsbladet.se