Cyklar fyller polishusets lokaler

Cyklar, cyklar, cyklar - överallt cyklar. – Hittegodscyklarna håller på att spränga våra lokaler. Var finns alla Kristianstadsbor som blivit av med sina fina tvåhjulingar, undrar polisens förvaltningschef Lena Mårtensson-Stenudd.
Kristianstad • Publicerad 31 maj 2002
Skön sadel saknar ägare. Den här engelska lädersadeln sitter på en av de upphittade Skeppshultscyklarna som finns på polisens hittegodsavdelning.
Skön sadel saknar ägare. Den här engelska lädersadeln sitter på en av de upphittade Skeppshultscyklarna som finns på polisens hittegodsavdelning.Foto: 
Polisen jagar personnummer till ägare.
Polisen jagar personnummer till ägare.Foto: 

Varje dag anmäler i snitt 4,5 Kristianstadsbor att de blivit av med sina cyklar. Förra året blev det 1608 försvunna hojar, året dessförinnan ett styvt hundratal fler. – I år tycks det dock som vi har en svagt nedåtgående trend, konstaterar polisinspektör Bosse Widell. Men samtidigt håller antalet upphittade velocipeder på att spränga polishusets hittegodsförråd. – Just nu känns det som om vi har cyklar överallt, förklarar Lena Mårtensson-Stenudd och visar upp förrådet för Kristianstadsbladet. Det handlare om över hundra tvåhjulingar som hamnat på polisens hittegodsavdelning. Och många av dem är välskötta, ja några näst intill nya. Här finns exempelvis en välskött grön Skeppshult herrcykel med uppbrutet lås upphängd i framhjulet. Strax intill står en svart damcykel av samma märke med en Brooks speciallädersadel som extra igenkänningsmärke. – Nog är det konstigt att man inte hört av sig till polisen för att fråga om vi fått in någon sådan, tycker Lena Mårtensson-Stenudd. Samtidigt visar hon upp en nästan sprillans nya lila Crescent Mustang damhoj med cykelkorg på styret. Och ett par, tre mycket fräscha mountainbikes. – Det är sorgligt att ingen tycks sakna alla dessa fina cyklar. Och de betingar faktiskt ett ansenligt värde - en sådan där Crescent- eller Skeppshultscykel kostar säkert 5000–6000 kronor, säger vår guide. För några år sedan pratades det mycket om ligor som åkte runt och stal tio-femton-tjugo hojar på ett bräde och ”exporterade” dem till utlandet. – Men den tiden är förbi. I dag handlar det snarare om tjuvar som behöver transportera sig från Gamlegården, Österäng eller Charlottesborg in till centrum. Då stjäl man en cykel, trampar in till stan och slänger den ifrån sig litet var som helst. Sedan blir det polissak så småningom. – Men nu klarar vi det inte längre. Därför planerar vi en cykelauktion före midsommar, förklarar Lena Mårtensson-Stenudd. Fram tills dess finns det dock en chans för bestulna att ta sig en titt i polisens cykelförråd. – Ja, vi har öppet varje torsdagseftermiddag. – Då är allmänheten välkommen hit för att se om deras stulna cykel finns hos oss. ulf.matson @kristianstadsbladet.se FAKTA År 2000 anmäldes 1 756 cykelstölder i Kristianstad. År 2001 hade de sjunkit till 1 608. Hittills i år handlar det om 539. Normalstraffet för cykelstöld är dagsböter.

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.