Dagen D för ung kultur

Förberedelserna började redan på fredagen, men lördagen är dagen D för de medverkande i UKM, Ung kultur möts. Och om en vecka presenteras vinnarna.
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2008
Isabella Winroth på genrepet inför lördagskvällens UKM-show.
Isabella Winroth på genrepet inför lördagskvällens UKM-show.Foto: 
Åsa-Maria Hellman hjälper Jannica Nilsson att hänga upp hennes tavlor.
Åsa-Maria Hellman hjälper Jannica Nilsson att hänga upp hennes tavlor.Foto: 

Vid lunchtid på lördagen råder febril aktivitet i och utanför Konserthuset. Ett tält har rests framför foajén, där det om några timmar blir vernissage med verk av några unga konstnärer.

En av dem är 16-åriga Isa Kjellberg. Hon håller som bäst på att hänga sina totalt nio fotografier med motiv hämtade från naturen, däribland en ekorre och några fåglar.

- Jag tycker om naturen och den finns alltid där, säger hon.

Trots att hon är så ung har hon fotograferat i tio år.

- Jag började när jag var sex år med att fotografera mina gosedjur, berättar hon.

Det är dock första gången hon medverkar i UKM.

- Så det är lite nervöst, men det ska bli roligt att höra om folk kommenterar bilderna, förklarar hon. Bredvid henne hänger Jannica Nilsson akrylmålningar. Hon medverkar också för första gången och har lite fjärilar i magen.

- Jag har samlat mod hela våren och inte varit säker på om jag vågar. Jag är lite rädd för vad folk ska tycka, säger hon.

Även hon har hållit på med sin hobby i flera år, men akrylmålning började hon med för bara ett år sedan. En av målningarna på vernissagen är ett porträtt av henne själv, en annan av lillasysterns tygkatt. Katten håller en pistol i ena handen, men varför vill hon inte avslöja.

- Jag har alltid ett budskap när jag målar, men jag håller det hemligt. Det är upp till betraktaren att tolka, förklarar hon. Bakom scenen inne i Konserthuset sitter samtidigt fyra coola killar. Det är Balazs Bodor, Christoffer Karlsson, Johannes Modig och Rasmus Grahn. Deras band heter Wasted time med wrong direction och de har deltagit i UKM tidigare, så de är inte nervösa.

De ska dessutom inte vara med i tävlingen, utan bara spela.

- Alla livespelningar är bra, förklarar Rasmus Grahn.

Nästa söndag är det dags igen, för då är det UKM-festival i Bromölla.

- Där ska vi tävla, berättar de.

- Nej, där ska vi vinna, förtydligar Johannes Modig.

I sådana fall blir det tredje gången gillt för bandet som också bildades för tre år sedan. Första gången bandet medverkade i UKM var i Sölvesborg, där det diskvalificerades.

- Vi fick för många röster, för man fick bara välja en låt och ett band att rösta på, men flera röstade på båda våra låtar, förklarar de.

- Ja, fan vad bra vi var då, fortsätter de och skrattar.

Musiken de spelar beskriver de som "lite ovanlig punkrock", men de säger sig annars spänna över nästan alla genrer. När de blickar framåt är nästa milstolpe i karriären att ta körkort.

- Då blir det lättare att ta sig till spelningarna, förklarar de.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter. maunula@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Från UKM-festivalen i Kristianstad går tre bidrag från scenen och två konstnärer vidare till regionfinalen i Malmö den 17-18 maj. Vilka det blir presenteras om cirka en vecka.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.