Dags att röra om i grytan!

Kristianstad • Publicerad 19 december 2007

Jul igen och för många samma slitsamma kluvenhet mellan kommers och den ursprungliga lite djupare idén om julens innebörd. Det där att man ska hjälpa sin nästa och stötta fattiga och gå i kyrkan och inte frossa vid julbordet och tänka på att vi faktiskt firar jul till minne av Jesus födelse.

Nu har man under väldigt många år hört från en del att det kommersiella och julens djupare budskap är oförenliga.

Men ingen gör något åt det. Är det inte dags att röra om i grytan? Varför inte omorganisera firandet lite och fördela det på annat sätt. Lite omstruktureringar, som det heter inom näringslivet och samhällsplaneringen.

Jag föreslår att vi flyttar den kommersiella och frossande delen av julen till midsommar, en annan högtid då man häller i sig alkohol, proppar sig full med mat och dansar kring något pyntat grönt.

Idén med detta skulle vara att kyrkan, Jesus och julens egentliga innebörd får ha slutet av december alldeles för sig själva.

Midsommar utvecklas istället till en superkonsumtionsorgie där man byter julklappar iklädda tomteluvor på grönskande ängar i traditionell blandning av regn och sol. Klockan 15.00 på midsommarafton visas Kalle Anka som avnjuts utomhus i 3G-mobilerna.

Tänk efter. Ingen kan väl på allvar påstå att man funderar på någon djupare andlig dimension av midsommarfirandet.

Därmed är det fritt fram för sammanslagning med den kommersiella julen.

Tidpunkten på året erbjuder nya möjligheter. Eftersom det nästan aldrig är någon vit jul här i Skåne kan tomten nu definitivt byta till hjul på sin släde. Och när det är dags att utfodra renarna är det bara att släppa ut dom på grönbete i närmaste blommande hage. Och julklapparna kan utan problem även omfatta allt från badkläder till simdynor utan att det känns för långt tills man får använda dem.

Midsommarstången känns kanske lite klen att dansa runt för dem som vill ha den traditionella julgranen. Men det kan lösas med en kompromiss i form av julgran med blomsterklädd tvärslå.

För alla som oroar sig för miljön är det bara att låta granarna står kvar på rot och dansa och pynta på plats i skogen. Att vara ute i naturen hör ju särskilt midsommar till.

Maten kommer att bli alldeles underbar. Sill, nypotatis och jordgubbar med skinka, brunkål, sillsallat, grönkålssoppa, lutfisk och senapssås. Och lite gröt på det. Och snapsen kombineras med mörk, mustig julöl som värmer i det kyliga och regniga midsommarvädret.

Kan det bli bättre? Jo, kanske med lite glögg framåt natten medan man väntar på soluppgången.

I december återstår det att ha en lugn och vacker högtid kring Jesus födelse med gudstjänster i kyrkan, tända ljus i mörkret, omsorg om världens barn och gamla, vackra psalmer och sånger och andra själsligt upplyftande arrangemang.

Och inget tjat om julklappar och vem som ska köpa ditten eller datten och värma si eller så många kilo gröt.

Joakim Sydmark

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.