Dålig kontroll av representationen

Region Skåne representation om sex miljoner kronor är rimlig i storleksordningen. Däremot är den interna kontrollen för dålig.
Kristianstad • Publicerad 24 januari 2014
Foto: 

Det konstaterar revisorerna, som nu har granskat klart regionens interna representation. Granskningen föranleddes bland annat av att ett tidigare regionråd låtit skattebetalarna stå för sina ölnotor och andra dryckesvanor.

Når inte kraven

"Vår samlade bedömning efter utförd granskning är att representationens storlek är rimlig i relation till verksamhetens omfattning. Granskningen har dock visat att den interna kontrollen avseende representation är bristfällig" står det i revisionsrapporten.

Bland annat anmärks det på att dokumentationen många gånger inte lever upp till Skatteverkets krav på underlag med syfte och deltagare.

Det finns också stora fel när det gäller avdrag för moms i samband med representationen.

Mer information

Det finns också problem med gränsdragningar, och i flera fall har representationen godkänts i efterhand. Det finns heller inga lokala föreskrifter, utan mer generellt hållna riktlinjer.

Revisorerna efterlyser flera åtgärder, bland annat ökad utbildning och mer information om ärendet. Men även att redovisning ska ske via de datorsystem som finns, och att regionstyrelsen ska lämna besked om de håller med om kritiken, och vad den i så fall vill göra.

Mikael Hallqvist
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.