Dålig respons för aktivitet på recept

Kristianstad • Publicerad 14 december 2007

Fysisk aktivitet på recept har inte fått det genomslag som sjukvården och dess politiker hoppats på. Skåneidrotten har till exempel utbildat bortåt 300 ledare för att ta emot den väntande tillströmningen av patienter från sjukvården, med recept på fysisk aktivitet. Men förhållandevis få kommer, särskilt från nordöstra delen av Skåne.

Det gör att politikerna i beredningen för tillväxt och hälsa i nordöstra Skåne vill fästa regionfullmäktiges uppmärksamhet på situationen och ta reda på varför FAR, som det kallas, inte har kommit igång som väntat. Det finns å andra sidan patienter som velat ha fysisk aktivitet på recept men – trots att de är motiverade – inte kunnat erbjudas det av sin vårdgivare.

Fysisk aktivitet anses ofta vara ett bra komplement till, eller till och med ersättning för, en traditionell läkemedelsbehandling när så är lämpligt. Dessutom vet man att fysisk aktivitet är den livsstilsfaktor som betyder mest för att förebygga och lindra ett flertal folksjukdomar som diabetes, högt blodtryck, kranskärlsproblem, stroke och depression, exempelvis.

Gunilla Ingels

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.