Dåligt intresse från flera butiker

Trots den intensiva debatten och till och med polisanmälan mot felmärkning av fläskfilé var det få butiker som dök upp på miljö- och hälsas specialinformation på Yllan i går.
Kristianstad • Publicerad 1 april 2008

Uppemot 40 inbjudningar har gått ut till butiker och producenter, framförallt till butiker som märker varor på egen hand.

Inga företrädare från Maxi, Domus, Netto, Lidl eller Willys dök upp.

– En miss. Det var faktiskt vi som föreslog att miljö- och hälsa skulle ha en sådan här dag. Men jag har legat sjuk i influensa i två veckor och personalen har också varit sjuk omlott, förklarar Richard Bengtsson, delägare av Maxi Stormarknad.

Vet ni hur långt polisutredningen har kommit vad gäller er nedfrysning av fläsk-filé?

– Nej, inte mer än vad åklagaren har uttalat sig i Kristianstadsbladet.

Det var med tanke på den debatt och kritik angående felmärkta livsmedel, bland annat köttfärs, fläskfilé och musslor, som stormade för några månader sedan som miljö- och hälsoskyddskontoret tog initiativet till informationsträffen.

Av de 25 som bänkade sig på Yllan var det bara tre som representerade butiker.

– Anmärkningsvärt med tanke på att vi arrangerar den här informationen för just butiker som paketerar själva, säger Sven Södergren från miljö- och hälsa.

– Även om det är producenterna som märker varorna är det butikerna som har ansvaret, understryker Hans Eliasson, chef för förvaltningen.

Ni har inte gjort några speciella påtryckningar på de större butikerna för att de ska komma hit?

– Nej, vi har inga VIP-rum, svarar han.

Endast Kvantum av de större butikerna var på plats.

– Ja, man kände sig ganska ensam, det var mest restaurangfolk och andra. Konstigt att det inte var fler butiker, säger Jonas Tillman, färskvaruchef från butiken.

Han tycker informationen var bra.

– Även om jag försöker gå på allt sådant här är det bra med repetition och det var många som hade frågor som de kunde få klara svar på. Jag tycker lagstiftningen är bra, det är bra med hårda nypor, samtidigt som jag förstår att det kan bli fel.

Hur har debatten och kritiken påverkat er försäljning på Kvantum?

– Det är fullt naturligt att det blev en reaktion efter Janne Josefssons program. Vi har fått ägna mycket tid åt att förklara för kunderna, säger han.

– Köttfärsen har väl återhämtat sig men det verkar som om det finns kunder som förlorat förtroendet för branschen. Jag tycker mig ha märkt en liten ökning bland dem som letar bland vegetariska alternativ, säger han.

Även representanter från A-livs i Fjälkinge och Hemköp i Tollarp deltog på Yllan.

Tio av de närvarande var elever och lärare från Österänggymnasiets livsmedelsutbildning.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 56 13

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.