Annons

Dåligt skyltat om fara för lösa stenar

Kristianstad kommun lappar och lagar sitt vägnät just nu. Det får många bilister och cyklister att rasa. – Jag fick ett stenskott och flera lackskador på min bara tre månader gamla bil, förklarar en tvärförbannad Lotta Rolfsson. Som nu kräver ersättning av kommunen.
Kristianstad • Publicerad 13 juni 2001

Lotta Rolfsson skulle som vanligt in till jobbet från hemmet i Hammarslund. Hon svängde ut på Hammarslundsvägen in mot stan och såg varken till någon hastighetsbegränsning till 50 km/timmen eller varningsskyltar för vägarbete/stenskott.

Det var inte så konstigt – för sådana fanns inte uppsatta där igår. Det var 70 km/timmen som vanligt trots att vägarbete pågick. Eller rättare sagt ett lappa-och-laga-jobb som bland annat innebär att man toppar de lagade vägstumparna med singel. Det låter som kulspruteeld när bilarna kör över lapptäcket. Gruset smattrar upp i plåten eller viner runt öronen på de många cyklister som använder vägen till och från jobbet i stan.

Annons

Lotta Rolfsson visar upp sin bara tre månader gamla Skoda Octavia. Mitt på vindrutan strax under innerbackspegeln har hon fått ett fult stenskott.

– Det bara small till i rutan när jag fick möte. Samtidigt rasslade det till rejält i plåten, berättar hon och visar på flera fula lackskador på bilens vänstersida. Kristianstadsbladet kör ut på sträckan. En enda ynka halvt undangömd varningsskylt för stenskott finns inne i stan i höjd med idrottshallen. Sedan blir det 70 km/timmen utefter skyddsvallen mot Ekenabben, massor av grusade ”lapptäcken” men inte en enda varningsskylt.

En ny sådan dyker inte upp förrän i höjd med cykelledens högersväng in på Fågelängsvägen.

Det är inte bättre skyltat på andra hållet in mot stan. En stenskottsvarning finns ute i kanten av Viby, en ny först efter ytterligare 1,5 kilometer i höjd med Otto Lindenows väg. Det betyder bland annat att alla de som bor på Hammarslund och kör ut från Hammarspyntsvägen inte alls blir informerade om vägarbetet och de risker för stenskott som finns. Åke Simonsson är ytterst ansvarig för dessa vägjobb även om kommunen köpt arbetet. Först hävdar han att det är skyltat enligt alla konstens regler. Sedan håller han med om att det låter glest och säger att han skall kontrollera skyltningen.

När det gäller ersättning för skador vill han inte ge några löften.

– De som anser sig ha fått skador på grund av vägarbetena får vända sig hit med sina krav så får vi pröva dem på sedvanligt sätt, är hans kommentar.

Så långt sträckte sig inte ens den person som Lotta Rolfsson fick kontakt med på kommunen.

– Han var mycket avvisande och menade att jag inte kunde få någon ersättning trots att han inte ens sett skadorna på bilen. Men jag tänker inte ge mig, jag vill inte få en splitter ny bil förstörd på grund av kommunens urusla skyltning. Det är inte bara på Hammarslundsvägen grusproblemen uppstått. Sådana har rapporterats från fler håll, bland annat på Härlövsängaleden. Men Åke Simonsson säger också att grussprutet snart skall vara ett minne blott.

– Entreprenören har redan börjat sopa bort överskottet på en del håll.

ulf.matson@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons