Dans i duggregn

Mellan paraplyerna och tre välbevarade faluröda hus skymtar midsommarstången och sex dansande par i vackra folkdräkter. Det är midsommardag på Örsnäs hembygdsgård utanför Mjönäs.
Kristianstad • Publicerad 21 juni 2014
Enligt Christina Andersson går det inga trender i intresset för traditionsenligt midsommarfirande. Det enda som påverkar hur många som dyker upp är huruvida det är regn eller solsken.
Enligt Christina Andersson går det inga trender i intresset för traditionsenligt midsommarfirande. Det enda som påverkar hur många som dyker upp är huruvida det är regn eller solsken.Foto: Foto: Tom Wall
Kristianstads hembygdsgille dansade i sina vackra dräkter.
Kristianstads hembygdsgille dansade i sina vackra dräkter.Foto: Foto: Tom Wall
Rickard Fransson och sonen Elias är på Örsnäs hembygdsgård för första gången. Familjen har just flyttat till Mjönäs från Lund.
Rickard Fransson och sonen Elias är på Örsnäs hembygdsgård för första gången. Familjen har just flyttat till Mjönäs från Lund.Foto: Foto: Tom Wall
Hans Larsson från Lund och Ellinor Mattson från Sibbhult har gjort det till tradition att fira midsommardagen på hembygdsgården.
Hans Larsson från Lund och Ellinor Mattson från Sibbhult har gjort det till tradition att fira midsommardagen på hembygdsgården.Foto: Foto: Tom Wall
Runt 200 personer hade kommit för att titta på uppträdandet och äta om inte sju så i alla fall många sorters kakor.
Runt 200 personer hade kommit för att titta på uppträdandet och äta om inte sju så i alla fall många sorters kakor.Foto: Foto: Tom Wall
Det har varit bråda dagar för Kristianstads hembygdsgille. På midsommarafton dansade de både på Allögården och i Tivoliparken.
Det har varit bråda dagar för Kristianstads hembygdsgille. På midsommarafton dansade de både på Allögården och i Tivoliparken.Foto: Foto: Tom Wall

På långbänkar längs husen trängs åskådare i alla åldrar. Det duggar bara lite men precis när folkdanslaget tagit sitt sista steg och ordförande i Örsnäs hembygdsförening tagit till orda börjar det regna. Det blir kö in till mangårdsbyggnaden där föreningen dukat upp med kaffe och hembakta kakor.

År 1942 skulle den gamla gården säljas efter att ha varit i samma släkt i århundraden. En grupp eldsjälar bestämde sig för att rädda gården och köpte den. Andelar såldes på bygden och 1945 startades Örsnäs hembygdsförening.

Ordföranden heter Christina Andersson. Hon är klädd i Villands härads bruddräkt som hon matchat med ett regnbågsfärgat golfparaply. Hon vet inte riktigt hur länge midsommarfirandet pågått på gården men tror att det är lika länge som föreningen funnits.

Siv Jönsson från Vånga intygar att det i alla fall är minst 20 år för det är så länge hon firat här på midsommardagen.

– Det är riktig midsommar här, säger hon.

Fast när det är riktigt dåligt väder stannar Siv Jönsson hemma. Enligt Christina Andersson är det mindre folk i år än vanligt trots att hela mangårdsbyggnaden är full av kaffedrickare. När det är fint väder kan det komma uppåt 300 personer.

När regnet dragit förbi sluter barn och vuxna upp kring midsommarstången. Ringdansen börjar lite tveksamt men efter några låtar börjar barnen ta ut svängarna och de vuxna hänger på.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Stina Rosén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.