Dansare firade egen dag

Internationella dansdagen uppmärksammades på onsdagen runtom i världen. I Kristianstad skedde det på teatern.
Kristianstad • Publicerad 30 april 2009
Bild: Lasse Ottosson
Bild: Lasse OttossonFoto: 

C4-gymnasiet, Folkuniversitetet och Kulturhuset Barbacka var arrangörer. Absolute Linedancers, från Folkuniversitets kurser i linedance, var en av föreningarna som deltog.

– Jag började med det här för att jag gillar country och för att man inte behöver någon partner. Jag går tre kurser i veckan och det finns inget annat. Jag lever för detta, säger Anette Lowén.

En av de andra medlemmarna i Absolute Linedancers är Pernilla Poblenz.

– Nästan varje helg är vi ute någonstans i Skåne och dansar. Det bästa med linedance är att det inte finns några fel, bara variationer, säger hon.

Paw Somphong är instruktör. Han började med linedance 2002.

– Man slipper partner och man gör som man vill och är inte beroende av någon. Intresset är mycket stort och många börjar eftersom de tycker om country men vi dansar också till andra musikstilar, till exempel funk, säger Paw Somphong.

I en av de andra grupperna som deltog dansar Malin Arnesson.

– Jag har tidigare dansat balett på C4-gymnasiet. Nu drömmer jag om att bli dans-pedagog och har sökt skolor i Stockholm. Jag dansar mest för att hålla i gång, säger Malin Arnesson.

En person som är dans-pedagog är Lena Wiklund. Hon arbetar på Barbacka och C4-gymnasiet och hon ville speciellt framhålla ett av kvällens nummer.

– Det sista numret heter "Instängd" och är ett utdrag ur en föreställning som Jennifer Ingvar och Ruzan Hakopian gjorde som projektarbete i årskurs tre. Det är fantastiskt bra. Det är det bästa som har visats i amatörväg när det gäller elevkoreografi någonsin, säger Lena Wiklund.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.