Dansk fotograf fyllde byahuset i Mjönäs

Ett 60-tal personer lockades till Mjönäs byahus på tisdagen för att se de nya naturbilder som fotografen Per Maeinholt har tagit.
Publicerad 14 november 2018
Stämningen var god vid kaffeborden när Per Maeinholt visade sina bilder från 2018.
Stämningen var god vid kaffeborden när Per Maeinholt visade sina bilder från 2018.Foto: Britt-Louise Nilsson

Per Nilsson och Mjönäs byahuskommittè hälsade alla välkomna och gladdes över att så många kommit till evenemangen.

Dragplåstret var Per Maeinholt naturbilder från året. Han är dansk och kom hit en gång och blev fascinerad av Immelsjön via kanot. Sedan dess har han fortsatt återvända och han tar många turer på sjön med kameran till hands.

Naturbilderna visar motiv från vår till vinter. När han filmade flygande tranor vid badplatsen i Mjönäs dök det plötsligt upp en stor utter vid en båt – ett magiskt ögonblick.

Under tiden bilderna visades dracks det kaffe med goda frallor till.

Per frågades hur mycket tid han lägger ner på en film. Han svarade att för varje filmminut kan man räkna en timmes arbete och naturfilmen från 2017 är på 35 minuter.

Efter fikan visades två filmer. En från året 2017 med många vackra motiv från djur och växter till midsommarfirande vid Örsnäs hembygdsgård. Nästa film var rörliga bilder från Svensk Grand Prix på Råbelövsbanan 1955 och 1956, en nostalgisk resa för motorentusiaster.

Även bilder från jubileet på museet på Råbelöv 2016 visades med gamla bilar och tävlingsförare från Skåneloppet 1956.

Britt-Louise Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.