Annons

Datajätte vann första ronden i rätten

Kristianstad • Publicerad 2 september 2003

Datajätten Microsoft Corporation i USA vann första ronden i tingsrätten mot en enskild firma i databranschen i Kristianstad.

Tingsrätten har nämligen vid vite av 200000 kronor gått in med ett omedelbart förbud mot firman att framställa, försälja, uthyra eller utlåna tre av Microsofts datorprogram.

Annons

Microsoft påstår att firman sålt datorer med deras program utan erforderliga licenser. Microsoft har därför stämt företaget för intrång i upphovsrätten. Kravet var också att tingsrätten omedelbart skulle förbjuda firman att utan tillstånd kopiera och sprida Microsofts program och operativsystem.

Tingsrätten har gett firmans innehavare möjlighet att bemöta Microsofts begäran om vite. Han har dock inte utnyttjat den möjligheten.

Rätten konstaterar att Microsoft visat sannolika skäl för att firman gjort sig skyldigt till intrång i upphovsrätten och att det kan befaras att detta fortsätter om man inte går in med vitesförbud.

Microsoft uppger att man via bulvan vid två olika tillfällen köpt datorer från firman. Båda datorerna innehöll operativsystem och program från Microsoft.

Ägaren till firman har i en intervju med Kristianstadsbladet tillbakavisat anklagelserna. Mannen påstår att han inte säljer några datorer med operativsystem och programvaror utan lagliga licenser.

Lennart Svenezon

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons