Annons

Datorer, mobiler, abonnemang…

Utrustning till bostaden, bilar samt hemelektronik såsom datorer och mobiltelefoner. Det är några av de ärenden som vållat såväl konsumenter som Kristianstads kommuns konsumentvägledare mest huvudbry under år 2000. Tittar man på hela landet, syns det att hemelektronik, Internettjänster och datorer toppar listan över mest anmälda varor och tjänster.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2001

I Kristianstad har konsumentvägledaren Bärbel Roosvall haft 2442 ärenden på sitt bord under året.

I många fall handlar det om rena reklamationer, hjälp med konsumenträtt och allmän rådgivning; från att presentera testresultat av produkter före köp till att berätta hur man går vidare med anmälningar till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). – Det vi har haft mest bekymmer med är nog allt som rör bostaden och dess tillbehör, säger Bärbel Roosvall.

Annons

– Det kan vara de som beställt nya kök vilka inte levereras i tid och där installationen blir mycket dyrare, installation av värmeutrustning, duschkabiner, golvläggning. I princip handlar det här om både varor och tjänster.

Som god tvåa i anmälningshögen kommer allt som har med bilar att göra. Från försäljning av nytt och begagnat till reparationer och garantiåtaganden.

I tredje hand handlar om det om rena marknadsföringsärenden som anmälts. Exempelvis inom elektronikbranschen, där företag lockar med billiga varor i annonser. Varorna finns inte när kunderna kommer, eller också är det bristande information kring försäljningen. Fjärde gruppen handlar om hemelektronik i alla dess former. Datorer som tar lång tid att laga, mobiltelefoner som är fuktkänsliga och inte går att använda utomhus, oklara priser och bindningstider.

Den femte stora avdelningen betecknar Bärbel Roosvall med ”övrigt”; bokklubbar och tidningsprenumerationer som är svåra att säga upp, bantingspiller eller lyckopiller som inte fungerar eller exempelvis hälsokostmedel med utlovade egenskaper som inte infrias.

– En del kunder säger att de inte trott på det, men ändå skickat efter en påse för att de skulle få pengarna tillbaka om de blev missnöjda. Sedan får de naturligtvis inga pengar, säger Bärbel Roosvall. Även på Konsumentverket, som under fjolåret fått in 6400 ärenden, 1600 fler än året innan, märker man att klagomålen på hemelektroniken ökat.

– Man kan säga att det är klagomål på allt som de stora kedjorna Onoff, Siba, City stormarknad och Elgiganten säljer, säger Stina Carlsson på Konsumentverket.

– Bland annat har många uppfattningen att produkter de rear endast är lockvaror. Många har ställt sig i kö tidigt på morgonen för att exempelvis köpa en billig tv, bara för att upptäcka att de är slut eller inte finns när de kommer in i butiken.

Butikerna har försvarat sig emellanåt med att det varit svårt att få tag i leveranser, eller att dessa blivit försenade.

– Sådant kan man hävda några gånger, men är det ett system i det.

Andra klagomål rör sig om att kedjorna har ständig rea, och att priserna inte är sänkta särskilt mycket.

Annons

– Vi bedriver just nu en undersökning mot Onoff, där vi undersöker alla deras annonsblad för år 2000 och ser om det är samma produkter de ständigt reat, säger Stina Carlsson. Förutom dessa klagomål har anmälningarna mot digital-tv, Internettjänster och bredbandsbolag också ökat.

– Digital-tv, där tycker många det är otydlig prisinformation och svårt att veta vilka kanaler som ingår. Bredband klagar en del på, framför allt har vi fått in anmälningar om att det inte är så lätt att ansluta sig, och även klagomål på hastigheten i näten.

Andra klagomål handlar om att företag sålt datorer i paket med Internetabonnemang. Då har datorerna varit billiga.

– I gengäld har man tvingats teckna Internetabonnemang i ett eller två år, för 150 kronor i månaden. Ibland har det rört sig om samma abonnemang som annars säljs för 295 kronor för ett helt år, konstaterar Stina Carlsson.

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-18 56 40
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons