De flesta hade velat fortsätta att strejka

Kristianstad • Publicerad 27 maj 2003

Gunilla Björck är ordförande i Kommunals sektion för barn och utbildning i Kristianstad och mellan 650 och 700 av hennes medlemmar gick tillbaka till sina arbeten under måndagen. Enligt henne var det dock med blandade känslor hos de flesta.

– De har sagt att det känns fel att börja jobba samtidigt som konflikten utökas på andra håll, så de hade helst velat fortsätta tills vi uppnått en effekt med strejken, förklarar hon.

Och personligen delar hon den uppfattningen, som också var vad de cirka 70 arbetsplatsombuden gav uttryck för på ett möte i fredags förra veckan. – De tyckte likadant, för om vi får påbackning igen om ett par veckor är det svårare att mobilisera krafterna på nytt, men vi får hoppas att arbetsgivarna tills dess har insett att vi behövs och är värda mer i lön, så att det går att rekrytera ungdomar till våra jobb, resonerar hon.

Annars tycker hon att strejken har fungerat bra i Kristianstad.

– Åtminstone från våra medlemmars sida, men från arbetsgivarhåll har det varit lite si och så, för de har inte delat vår uppfattning fullt ut om att de arbetsuppgifter vi utför ska vara satta i blockad, utan på sina håll har detta kringgåtts, berättar hon. Att politikerna har hållit sig från att, som i många andra kommuner, gå ut och öppna skolor och andra verksamheter ser hon dock positivt på.

Även Heléne Svensson (s), kommunstyrelsens ordförande, är nöjd med hur strejken har skötts.

– Vår linje har varit att inte provocera och det tycker vi har fungerat ganska väl, men jag tycker att alla har bidragit till att hantera konflikten med förståelse och respekt, berättar hon.

Hon när också en förhoppning att konflikten får en snar lösning.

– Avtalsparterna ligger nära varandra när det gäller att de kvinnodominerade yrkesgrupper som har lägst löner ska ha ut mest, så de borde kunna sluta avtal, förklarar hon.Peter Maunula

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.