De gjorde ett av Sveriges bästa socialreportage

Kristianstad Artikeln publicerades
Hilda Ärlemyr och Catharina Sigala.
Hilda Ärlemyr och Catharina Sigala.

Hilda Ärlemyr och Catharina Sigala på Kristianstadsbladet ingår i en exklusiv skara. De är bland de tio som nu är nominerade till årets Wendelapris.

Wendelapriset delas ut varje år för det bäst skrivna socialreportaget i Sverige, under perioden 1 mars 2018 till sista februari 2019.

En jury väljer och granskar bland alla inskickade bidrag och i år har tio reportage nominerats till det ärevördiga priset, äran och 50 000 kronor. Förutom Kristianstadsbladet är även tidningar som DN, Aftonbladet, GP, Fokus, Vi, Helsingborgs Dagblad och Västerbottens-Kuriren nominerade.

Priset kan antingen ges för ett av de nominerade reportagen eller delas av flera, och delas ut den 8 september i Södertälje. Det delas ut till minne av Wendela Hebbe (1808-1899) som var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist. Inför hennes 200-årsdag 2008 instiftades Wendelapriset på 50 000 kronor. Det delas i år ut för tolfte gången.

Hilda Ärlemyr och Catharina Sigala är nominerade för reportageserien Fallet Klara, som handlar om en familj som till sist tvingades kasta ut sitt eget barn från hemmet. I flera års tid hade de vädjat till myndigheterna om hjälp men bara hamnat mellan stolarna hos kommunens olika förvaltningar.

– Det känns kul att vi som lokaltidning nomineras tillsammans med flera andra, större tidningar, säger Catharina Sigala och fortsätter:

– Det är också häftigt att vi som lokaltidning gjort skillnad för den här familjen. Första gången vi pratade med ansvariga sa de att de hade gjort allt som stod till deras förfogande. Efter publiceringen har de ändrat sig och öppnat ett boende anpassat för den här flickan i hennes hemkommun.

I en uppföljning i maj kunde Kristianstadsbladet berätta att Klara flyttats mellan totalt tolv olika boenden på bara några månader.

– Jag är väldigt glad att familjen lät oss komma så nära inpå livet och att kommunen efter publiceringen backat och medgett allvarliga missförhållanden. Jag hoppas att det här visar att genomarbetad lokaljournalistik har en viktig roll att spela även framöver, säger Hilda Ärlemyr.

Fakta

Alla de nominerade till Wendelapriset 2019

”Hälften vunnet, hälften förlorat” av Alexander Mahmoud, Tidningen Vi

”Eric, poliserna och natten då allt gick fel” av Måns Mosesson, DN.

”Brottsplats Kalamark” av Jan Westerberg, Piteå-Tidningen

”Sannas hemlighet” av Sven Björkland, Väterbottens-Kuriren

”Fallet Klara” av Hilda Ärlemyr och Catharina Sigala, Kristianstadsbladet

”Den gamle och havet” och ”To hell with äldreboendet” av Joakim Björck, Helsingborgs Dagblad

”Här bor Europas svagaste i misär” av Evalis Björk och Robion Aron, GP

”908 döda. En av dem är Linn Näsvall” av Anders Sundelin, Fokus

”Pekka och Matte – en historia om vänskap” av Magnus Wennman och Erik Wiman, Aftonbladet

”Christer Mattsson tog debatten – eleven blev nazistledare” och ”I Ludvika rekryterar nazisterna barn på skolgården” av Mikael Delin, DN

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.