De vilda storkungarna dog
Storkkärleken var fullständig för två månader sedan.
Då kunde Kristianstadsbladet visa hur ett häckande par oblygt parade sig i boet de byggt på skorstenen till en Härnestadsvilla ett par mil söder om Åhus.
Både honan och hanen härstammade från hägnet i Viby och skulle placeras ut i Pulkens våtmarker nedåt Lyngbyhållet till. Ja människan hade till och med förberett en boplats på en stolpe åt ”de unga tu”. Men storkparet ville annorlunda.
Egensinnigt valde de i stället ut en av skorstenarna till Bengt Anderssons villa som ligger precis intill vägen mellan Ripa och Lyngby vid kanten till Helge å. Lämpligt nog just den skorsten som inte användes…
Där började storkarna bygga sitt bo.
Det såg vådligt skrangligt ut, ja det syntes så bräckligt att storkvänner ryckte ut och förstärkte bygget för att det skulle kunna stå emot väder och vind. Och det artade sig bra.Storkhonan lade fyra ägg och ruvade fram två välskapta ungar för snart tio dagar sedan.
Men sedan hände något under veckan som gick. Bengt Andersson som bor i storkvillan berättar:
– På lördagsförmiddagen upptäckte vi att honan knuffat ut den ena ungen ur boet. Den var död.
– Och när man sedan undersökte boet visade det sig att även den andra ungen dukat under. Ola Ohlsson är storkprojektledare. Han har ännu inte själv hunnit undersöka vad som hänt på ort och ställe.
– Men vädret har inte varit det mest gynnsamma, säger han.
Visserligen skall veckogamla storkungar klara något dygns regn och rusk men här uppe i nordöstra Skåne var det ostadig och osedvanligt kallt hela förra veckan.
– Vi hade både regn och hård blåst även i fredags, minns Bengt Andersson.
Och att ungarna dukat under på grund av att någon av föräldrarna dött är det inte frågan om. Både honan och hanen har funnits på plats även efter det ungarna dött.
– Fast nu har vi inte sett paret på någon dag. Trots att det gick illa i Härnestad ser dock det skånska storkprojektet totalt sett att gå mot ett rekordår, konstaterar basen Ola Ohlsson.
– 23 par gick till häckning i frihet i år, det är fler än någonsin tidigare.
– 21 av paren finns kvar med ungar. Förutom de som misslyckats i Härnestad försvann också äggen hos ett par som häckade i Östra Tvet vid Vombsjön. Vi tror att det finns naturliga orsaker till det, i varje fall talar inget för att det skulle varit äggtjuvar framme där, säger han till Kristianstadsbladet.
En snabb summering ger vid handen att det totalt lades 75 ägg i år – och att hela 50 ungar ruvats fram. Idag skall det finnas 48 kvar i livet.
– Det vilda paret som häckar utanför hägnet i Viby fick tre ungar. De finns kvar i livet, berättar Ola Ohlsson. Frågan är nu vad som händer med storkparet i Härnestad?
– Har vi tur kommer de tillbaka och gör ett nytt försök nästa år. Men det finns en risk att de letar sig fram till en ny häckningsplats.
Och vad händer med dem i vinter?
– Det återstår att se. Troligen övervintrar de här och håller sig i närheten av något av våra storkhägn, tror Ola Ohlsson.
Han menar att storkprojektet totalt sett är på väg att lyckas även om det fortfarande är en bra bit kvar till 150 vilt häckande par i Sydsverige.
ulf.matson
@kristianstadsbladet.se.