Annons

De vill bli gamla i Sverige

De är engelsmän som bor i Spanien och besöker Sverige för första gången. Men redan övertygade om att de vill flytta hit. För att uppskatta värmen mer och bli gamla tillsammans.
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2009
Svensk miljö och natur lockar paret Biddullph, liksom möjligheten att uppskatta årstiderna mer. Bild. Tommy Svensson
Svensk miljö och natur lockar paret Biddullph, liksom möjligheten att uppskatta årstiderna mer. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Paret Biddolph vill göra tväremot många svenskar – och flytta från Spanien till Sverige.
Paret Biddolph vill göra tväremot många svenskar – och flytta från Spanien till Sverige.Foto: 
Drömmen om Sverige. I Drakamöllan får Steve och Christel Biddulph påhälsning av nyfikna hingsten Fabian. Bild. Tommy Svensson
Drömmen om Sverige. I Drakamöllan får Steve och Christel Biddulph påhälsning av nyfikna hingsten Fabian. Bild. Tommy SvenssonFoto: 

Steve och Christel Biddulph är ett nyfiket par i slutet av 40-årsåldern från Nottingham i England. De sex senaste åren har de bott i Spanien, vid Alicante.

- Nu är vi så vana vid solen och värmen att vi inte lägger märke till det. Därför känns det som om man skulle uppskatta det mer om man verkligen upplever alla årets skiftningar, säger Christel Biddulph. Häromdagen kom de till Sverige för första gången, och ska nu tillbringa en vecka här med att se om deras förväntningar stämmer, om det är möjligt att hitta jobb och bostad.

Annons

- Normalt vet jag att många svenskar vill flytta till Spanien. Vi vill göra tvärtom. Men allt vi hört om Sverige verkar positivt, säger Steve. Han har jobbat som lärare i flygning (med propeller på ryggen), men driver firma som "handy-man" i Spanien. Hans tanke är att fortsätta jobba som hantverkare och allfixare åt företag och privatpersoner när de flyttar hit.

Christel har varit kontorschef på flera olika företag och i flera olika branscher, och är nu teamledare för ett gäng som löser problem åt turister:

- Allt från borttappade pass till dödsfall och om de därför måste hem snabbt.

Nu söker hon jobb i Sverige, eftersom de inte tänker flytta om inte hon har jobb.

- Vi vill inte utnyttja EU-systemet och komma hit som "sociala turister". Vi vill klara oss och bidra, säger hon och påpekar att hon kan jobba med det mesta, det måste inte vara inom kontor.

- Och så talar jag tyska och spanska också... Tidigare drev de även en pub i England. Ett äventyr de inte vill ha ogjort, men heller inte verkar vilja göra om.

- Det är ett 24-7-jobb. Dygnet om, veckans alla dagar. Skoj men slitigt, berättar de.

Spanien var ett ställe de inte prövat tidigare. Det var där planerna på Sverige nu kom.

- Vi har lärt känna Kent och Karin Angergård där nere, och jobbat med deras hus. Det var de som började prata om att vi skulle besöka Sverige, därför bor vi hos dem den här veckan, säger Christel.

Som under tiden ska besöka fler ställen i Skåne för att se var man kan bosätta sig, och även göra några jobbintervjuer som hon fått hjälp att boka in.

- De har pratat så mycket och så gott om södra Sverige att vi kände att det här är ett bra ställe att bli gamla på. Och vad vi sett hittills så verkar det stämma!

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons