De vill ha en skejtpark i Önnestad – ”Kan bli en satsning inför framtiden”

Många ungdomar tycker att det är alldeles för lite för dem att göra i byn på fritiden. Två av dem har tagit ett eget initiativ för att ändra på detta.
Önnestad • Publicerad 22 januari 2019
Hugo Palmblad, 17, och Max Jonasson, 16, vill att kommunen bygger en skejtpark i Önnestad och har fått många bybor med sig.
Hugo Palmblad, 17, och Max Jonasson, 16, vill att kommunen bygger en skejtpark i Önnestad och har fått många bybor med sig.Foto: Inger Sundström

Det är vännerna Hugo Palmblad, 17, och Max Jonasson, 16, som uppmanar bybor i gruppen Önnestad på Facebook att lämna in förslag till kommunen att anlägga en skejtpark någonstans i byn. De har även startat en namninsamling på samma ämne och forum.

Varför en skejtpark?

– Skejtboard och sparkcykel är en populär sysselsättning här, säger Hugo. Men vi har ingenstans att vara och att ta sig till Kristianstad där den närmsta skejtparken finns är inte alltid så lätt och det kostar att ta tåget.

Idén att uppmana folk via sociala medier gör att fler blir delaktiga, menar de.

– Här finns så gott som inga aktiviteter för oss unga, säger Max. Man träffas och går bara runt i byn. Det här kan bli en satsning inför framtiden.

De menar på att det inte behöver vara någon jättestor anläggning.

– Vi vill att skejtparken ska ligga så att den inte stör någon och det finns många öppna ytor här som skulle kunna passa, säger de. I förlängningen kan man kanske starta en förening eller samarbeta med idrottsföreningen.

Hur har responsen varit från vänner och bybor?

- Det har varit jättebra respons både från äldre och yngre, säger Hugo. Häromdagen blev vi stoppade av en äldre dam som berömde oss för vårt initiativ. Hon berättade att det var samma problem för henne och hennes vänner när hon var ung, det fanns ingenting för ungdomar att göra.

I kommentarsfälten på Facebook kan man också se den positiva responsen och att många följt uppmaningen och skrivit på namninsamlingen.

Hur kommer ni att följa upp det hela?

– Vi har blivit lovade ett möte längre fram i veckan med en kommunpolitiker och det ser vi fram emot. Vi hoppas på bra svar.

Inger Sundström
Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.