Annons

De vill vända förtryck till jämställdhet

Det finns människor som misshandlas. De är ofta kvinnor. Kvinnor som drabbats av ett förtryck som funnits länge och som fortfarande existerar. Men det finns även människor som engagerar sig. Ulla Inezdotter och Kerstin von Plato gör det. De vill vända förtrycket till jämställdhet. Nu försöker de få igång ett engagemang i nordöstra Skåne.
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2001
Kerstin von Plato.
Kerstin von Plato.Foto: 
Mer engagemang. Ulla Inezdotter var tillsammans med Kerstin von Plato med om att utveckla Kvinnojouren i Helsingborg. Tillsammans slåss de för kvinnan rätt. En kamp de varken vill, kan eller tänker sluta med. Bild: TOMMY SVENSSON
Mer engagemang. Ulla Inezdotter var tillsammans med Kerstin von Plato med om att utveckla Kvinnojouren i Helsingborg. Tillsammans slåss de för kvinnan rätt. En kamp de varken vill, kan eller tänker sluta med. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

I många år har Kerstin von Plato och Ulla Inezdotter, båda socionomer, kämpat för att kvinnor och mäns samhälle ska bli ett, inte två. Och de tänker inte sluta så länge männens våld är ett hot mot kvinnan.

–Det är inte bara det fysiska våldet som är ett hot. Utan även påtvingade aborter, porrindustrin och prostitutionen. I hela samhället är kvinnorna underordnade, säger Kerstin von Plato. Man måste se det som en helhet. Hon och Ulla Inezdotter var med och utvecklade Kvinnojouren i Helsingborg för cirka 16 år sedan.

Annons

De började i liten skala men allt eftersom behovet växte, växte även kvinnojouren. Under sina yrkesverksamma år i Helsingborg har de hjälpt många kvinnor som utsatts för misshandel, våldtäkter eller sexuella trakasserier till en tryggare framtid. Och det har skett framsteg.

–Idag finns det platser att söka hjälp på och det är ett steg framåt, säger Ulla Inezdotter.

Men det finns mer att göra, menar de, och det är inte alltid lätt. Det ekonomiska lasset är tungt och många har synpunkter på kvinnor som vågar sticka ut hakan och protestera.

–Det dras in på mycket och kvinnofrågan kommer alltid i sista hand, säger Kerstin von Plato. Dessutom måste man orka att kämpa samtidigt som porrindustrin växer.

De ger dock inte upp och som relativt nyinflyttade i nordöstra Skåne hoppas de att fler ska engagera sig även här.

–Det pratas väldigt lite om förtryck och sexuella trakasserier i den här trakten, säger Kerstin von Plato.

–Det känns som att ta ett steg tillbaks, säger Ulla Inezdotter.

Nu hoppas de kunna väcka ett intresse. Ett intresse som förhoppningsvis kan leda till en tjejjour. En jour som vänder sig till yngre kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier eller deras vänner som behöver råd för att hjälpa någon. En plats att mötas på för att diskutera förtryck, orättvisor och jämställdhet.

–Vi märkte i Helsingborg att det är allt fler unga tjejer som ringer. Det finns ett behov även för dem, säger Ulla Inezdotter.

Om man vill komma i kontakt med de två kvinnorna och diskutera en framtida tjejjour eller eventuella studiecirklar så finns de i kväll klockan 19.00 på stadsbiblioteket i Kristianstad. Där föreläser Sandra von Plato, som bland annat skrivit i den omdebatterade boken ”Fittstim”, om sexuella trakasserier i skolan.

Annons

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

Av Terese Cristiansson 044-185536
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons