Demokratikalasets program halverat
Det har skett stora förändringar i Demokratikalasets program. Den första dagens aktiviteter som återstår är i stort sett intakta.
De viktigaste av programpunkterna som var tänkta till den andra dagen kommer att pressas in under första dagen. I och med det kommer kalaset att bli billigare för besökarna. Nu kostar det 1000 kronor istället för 2950 kronor.
Det är det bristande intresset från de inbjudna som orsakat programreduceringen. Vuxenvärlden borde ha tagit chansen att möta ungdomarna på samma arena. Det anser Heléne Svensson (s), som genom barn- och utbildningsnämnden ansvarat för arrangemanget. De hade hoppats på mellan 300 och 400 besökare. I dagsläget finns 100 anmälningar. Av dessa är 50 stycken inbjudna ungdomar från Kristianstads ungdomsråd, elevråd och politiska ungdomsförbund.
Bara 50 stycken ur den tänkta målgruppen – politiker och högre tjänstemän i landets kommuner – har anmält sitt intresse för konferensen.
– Vi stod mellan att ställa in och göra det bästa av situationen. Det hade känts som ett svek mot de ungdomar som engagerat sig att ställa in, säger Kristianstad kommuns ungdomssamordnare Madelene Johansson.
De som valt att tacka nej till inbjudan har framför allt hävdat sin arbetsbörda som orsak.
– Kanske är det så att vi har svårt att prioritera de här frågorna, säger Madelene Johansson.
Heléne Svensson tycker det är mycket synd om det är så att de här frågorna inte är lika prioriterade bland vuxna som de är av ungdomar.
– Möter vi inte den unga generationen vet jag inte var vi landar, säger hon. Konferensen kommer att gå med ekonomisk förlust, slår hon fast, men kan inte i dagsläget svara på med hur mycket. Samtidigt vill hon poängtera att konferensen kommer att göra demokratiska vinster genom att satsa på ungdomarna trots det låga intresset från vuxna.
Kommunstyrelsens ordförande Bo Kristiansson (s) tycker också det är synd att programmet nu måste reduceras. Men han håller med Heléne Svensson om att det samtidigt innebär en vinst om ett samtal om demokrati satts igång i kommunen, vilket var det primära målet från början. Bo Kristiansson vill även peka på att utbudet av konferenser på temat demokrati är stort just nu. I den här veckan pågår exempelvis Demokrativeckan i Sundsvall.
Detta poängterar även projektansvarige Lennart Smidfelt:
– Marknaden är kanske mättad.
Han berättar även att Demokratikalaset förlorade en hel del marknadsföringskraft när kommunförbundets satsning Demokratitåget tvingades läggas ner på grund av bristande intresse runtom i kommunerna.
Han tycker också att ett stort ansvar lagts på dem som är satta att arrangera Demokratikalaset:
– Det är inte en erfaren organisation som ansvarets lagts på. Det känns som att det inte är någon som riktigt har ett samlat grepp om utbudet i de här frågorna.
Han får medhåll av Madelene Johansson:
– Man kanske skulle ha lagt kalaset senare under hösten.
Men hon påpekar också att det alltid är lätt att vara efterklok.
Fotnot: Programmet för Demokratikalaset den 13 september ser ut på följande vis:
*Jungfru Maria och en kissande hund – reflexioner om demokratins villkor.
Bengt Göransson, ordförande i Demokratiutredningen och Lotta Gröning, chefredaktör.
*Den (o)representativa demokratin eller Du är för ung! Ola Mattson från ungdomarnas demokratikommission.
*Hur ska vi ta vara på ungdomarnas engagemang? Diskussion mellan centrala företrädare för de politiska ungdomsförbunden.
*Vem gömde sig bakom masken i Göteborg? Diskussion mellan dem som var där: ungdomar, polis och journalister.
– Efter Göteborg – hur går vi vidare?
jimmy.vulovic
@kristianstadsbladet.se