Annons

Demonstration mot EU urartade

–Man undrar vad det är för personer som blir poliser nuförtiden. Det säger den Kristianstadsbördige EU-parlamentarikern Per Gahrton dagen efter ”gatukriget i Malmö”, då närmare 250 personer greps vid en demonstration med anledning av EU: s finansministermöte i staden. –Demonstranterna gjorde ingenting. De omringades innan något hade hänt, hävdar Gahrton.
Kristianstad • Publicerad 22 april 2001
Spårade ur. Anti-EU demonstration på St Knutstorg i Malmö urartade då vissa demonstranter kastade ägg och använde pulversläckare mot polishästarna. Bilder: PRESSENS BILD
Spårade ur. Anti-EU demonstration på St Knutstorg i Malmö urartade då vissa demonstranter kastade ägg och använde pulversläckare mot polishästarna. Bilder: PRESSENS BILDFoto: 
Gripen. Per Garthon grips av polisen vid en demonstration mot EU i samband med ECOFIN-mötet i Malmö.
Gripen. Per Garthon grips av polisen vid en demonstration mot EU i samband med ECOFIN-mötet i Malmö.Foto: 

Per Gahrton var en av dem som greps och fördes till Fosie polisstation för förhör. Detta efter att han ifrågasatt polisens agerande. På en bild på Sydsvenska Dagbladets förstasida igår ses han upptryckt mot en buss medan två hjälmförsedda poliser visiterar honom. Det ser ut att ha gått våldsamt till.

–Fysiskt var det inte så våldsamt mot mig, ungdomarna som demonstrerade råkade betydligt mer illa ut, säger Per Gahrton. Men det var ett ingrepp mot demonstrationsfriheten.

Annons

När Gahrton greps försökte han hävda sin immunitet som EU-parlamentariker. Men den imponerade inte på polismännen. Tvärtom.

–När vi fördes bort i bussen sa jag att jag är EU-parlamentariker. Då sa en polis att det är för djävligt att sådana som jag får vara det....

Per Gahrton är ytterst kritisk till hur polisen hanterade demonstrationen, som enligt honom var fredlig tills polisen omringade demonstranterna. Det visas, säger han, av att endast två av de gripna demonstranterna ska åtalas. Båda för det motstånd de gjorde när de greps.

Han skräms också av att trycket på att skydda ”EU-topparna” innebär att alla normala hänsyn läggs åt sidan.

–Psykologi tycks inte ingå i polisens taktik. Den uppträdde ytterst provocerande, med tolv ilskna hundar som gläfste en i hasorna, bokstavligen, och med hästarna mycket nära demonstranterna. Det är beklämmande att Sverige som ordförandeland i EU använder sådana här metoder för att skydda EU-mötet. Jag undrar vad alla dessa ungdomar tänker när samhället gör så här.

–Jag har varit med vid demonstrationer i Seattle, Nice och Prag. Det här var värre. Där höll sig poliserna intill ministrarna, på avstånd från demonstranterna. Här var de en och en halv meter från oss med hästar och hundar. En vanvettig taktik. Han håller med om att polisen har till uppgift att skydda EU-politikerna.

–Hade de slagit en ring runt mässhallarna där finansministrarna möttes hade det varit OK. Men demonstrationen var långt därifrån, vid Folkets Park, när polisen slog till.

Polisens tal om att poliser skadades, får Per Gahrton att skratta:

–Två poliser skadades. En av dem kastades av sin häst och den andra blev biten av en polishäst...

Per Gahrton skrev igår till EU-parlamentets talman för att få klargjort när hans parlamentariska immunitet gäller. Är det bara i parlamentet, eller gäller den vid all politisk verksamhet.

Annons

–Demonstrationer är politisk verksamhet, säger Per Gahrton.

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

fakta

n Protester vid internationella möten:

Stockholm 23–24 mars 2001: Ett 40-tal personer omhändertogs på Södra Station efter en i övrigt lugn demonstration utanför EU-toppmötet på Stockholmsmässan i Älvsjö. Omkring 200 personer demonstrerade olovligt i Kungsträdgården. Vid båda ingripanden sattes demonstranterna på bussar och kördes ut från staden till förorterna.

Nice, 7–11 december 2000: EU:s toppmöte inleddes med våldsamma kravaller när tusentals demonstranter försökte ringa in kongresscentret. De krossade skyltfönster, kastade sten och brandbomber. 20 poliser och ett 50-tal aktivister skadades i oroligheterna. Dagen före toppmötet hölls demonstrationer med cirka 50 000 deltagare.

Prag, 26–28 september 2000: Internationella Valutafonden och Världsbanken hade årsmöte. 12 000 personer deltog i demonstrationerna. 600 omhändertogs.

Washington, april 2000: Uppåt 20 000 personer demonstrerar mot Internationella valutafonden och Världsbanken vid deras vårmöte.

Davos, januari 2000: Flera tusen demonstranter möttes av schweiziska polisens gummikulor vid World economic forums möte.

Seattle, december 1999: Uppemot 50 000 demonstranter blockerade ingången till Världshandelsorganisationens (WTO) möte. Kravaller, tårgas, utegångsförbud nattetid och 600 personer gripna. WTO:s förhandlingar bryter samman.

Källa: TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons