Demonstration mot FRA-lagen

MUF:are och ungkommunister sida vid sida, i en gemensam aktion. Det blir det den 19 juli, när det ordnas demonstration mot FRA-lagen.
Kristianstad • Publicerad 4 juli 2008
Daniel Gustafsson (bilden) och Hampus Algotsson hoppas att demonstration i Kristianstad blir som torsdagens demonstration i Malmö.BILD: ANNICA JÖNSSON
Daniel Gustafsson (bilden) och Hampus Algotsson hoppas att demonstration i Kristianstad blir som torsdagens demonstration i Malmö.BILD: ANNICA JÖNSSONFoto: 

De flesta politiska ungdomspartier kommer att medverka, liksom talare från olika läger och med olika ideologisk bakgrund. Den gemensamma nämnaren är dock att alla anser att FRA-lagen är fel. Därför är också partiflaggor och symboler förbjunda under demonstrationen – för att locka alla människor.

– En bekant i Piratpartiet kopplade ihop mig med Hampus Algotsson från Grön ungdom, som startat dessa demonstrationer ihop med Miljöpartiet, säger Daniel Gustafsson.

Nu har de ordnat tillstånd för en demonstration här, liknande den som hölls i Malmö under torsdagen och samlade över tusen deltagare. – Vi vill sätta fokus på FRA-lagen och visa hur felaktig den är. Som vi ser det är den oförenlig med ett öppet, demokratiskt samhälle. Att försvara ett öppet samhälle genom auktoritära metoder som diktatorerna i Nazityskland, Östtyskland och Sovjet bara kunde drömma om, det är fel.

Men ska inte staten ha rätt att skydda sig?

– Jo, men då får den spana mot brottsmisstänkta och avlyssna dem. Inte dra alla medborgare över en kam och avlyssna alla. Det ska finnas en rimlig brottsmiss-tanke innan man avlyssnar någon.

Är det inte så att de som har rent mjöl i påsen inte har något att frukta?

– All information kan missbrukas. Sedan är det där bara nys. På tre minuter kan man hitta något nedsättande även om den hederligaste människan, ifall man verkligen vill.

Daniel Gustafsson tror att demonstrationen ska locka ett par hundra, även om han och arrangörerna hoppas att det ska komma fler.

– Jag vet att det är många vuxna människor som tycker lagen är förkastlig. Jag hoppas att de också kommer, oavsett vilka partier de tillhör.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.