Annons

Den nya bokbussen blir försenad

Saldo vann tävlingen om utsmyckning av den nya bokbussen. Men själva bussen har tagit tid. Kulturchefen hoppades på biogasbuss. Nu blir det diesel istället.
Kristianstad • Publicerad 10 september 2001

Pengar till bokbuss har funnits med i budgeten både år 2000 och år 2001.

I budgeten finns nu 2,4 miljoner kronor.

Annons

Kulturchef Bengt-Åke Kjell hade hoppats det skulle räcka till en biogasbuss. Under två perioder har förhandlingar pågått, senast med Volvo. Men igår kunde han berätta att det trots allt inte blir en biogasbuss. – Ett av skälen var kostnaden, säger kulturchefen. Det andra skälet var att Volvo håller på att lägga om sin produktion. Deras bussar är mer lämpade för stadstrafik, medan bokbussen måste klara landsvägstrafik.

– Vi förlorade cirka sju månader, efter som vi provat två gånger för biogasbuss.

Bokbussen driven av diesel, kommer vara på vägarna någon gång under våren 2002.

– VI vill ju gärna ha en ny buss så snart som möjligt, säger Mona Haglund, chef för bibliotekens uppsökande avdelning. – Bussen vi har nu är från 1982, och den har gjort sitt. Den har ju lite ålderskrämpor.

Den nya bussen kommer få lite annan karaktär. Istället för en konventionell bokbuss, ska den spegla det moderna användandet av biblioteken.

– Vi satsar på musikutlåning, och kanske kommer man också kunna surfa på Internet. Det kommer bli den nya tidens biblioteksbuss. I regnbågens alla färger ska den nya bokbussen åka från by till by. ”Yrväder” heter designen av Saldo, en form- och kommunikationsbyrån i Kristianstad, som ska pryda bussen.

– Vi vill med designen visa hur ett biblioteksbesök är. Du börjar läsa om något, blir intresserad och fortsätter. Ett ämne leder till ett annat, säger Stefan Fallgren på Saldo. Detta visas med färgglada streck som är samlade i början av bussen men längs med sidan börjar slingra sig och slutar i tumult. På strecken står sedan faktauppgifter, till exempel kan man följa hip hopens historia runt bussen.

– Det är invecklade texter att följa, det ska vara som en tipspromenad. Viktigt är också att designen kan hålla flera år. Man ska kunna hitta nya saker med den varje gång.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Sofie Elmrud 044-185512
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons