Annons

Den våtaste september på flera år

Vatten, vatten, bara vanligt vatten. Men i vilka mängder! Hittills i september har det ramlat ner över 170 millimeter. Att jämföra med 56,7 millimeter för motsvarande period i fjol, och bara 11.4 millimeter för motsvarande period 1999.
Kristianstad • Publicerad 19 september 2001
Trädröjning. Ett träd dukade under för tyngden av vattenfyllt lövverk och föll över Öllsjövägen. Räddningstjänsten fick rycka ut och göra pinnved av väghindret.
Trädröjning. Ett träd dukade under för tyngden av vattenfyllt lövverk och föll över Öllsjövägen. Räddningstjänsten fick rycka ut och göra pinnved av väghindret.Foto: 
Ont om fäste. När vattnet samlades i pölar på vägbanan blev risken för vattenplaning markant.
Ont om fäste. När vattnet samlades i pölar på vägbanan blev risken för vattenplaning markant.Foto: 

Först regnade det. Sedan ösregnade det. Sen kom det ännu mer. De senaste dagarna har kopiösa mängder vatten forsat ner över Kristianstadsbygden. Bara under tisdagen var det omkring 26 millimeter – och det långt innan dagen var slut. Dagarna före var inte ett dyft bättre – måndagen samlade på sig 28,6 millimeter, och den som hoppats på en solig brittsommarsöndag fick istället se regnmätaren visa 33,6. Trösten var väl att lördagen var fin – noll millimeter som en lagom andhämtningspaus efter fredagens 3,4 och torsdagens 4 millimeter. Det myckna vattnet ställde naturligtvis till det för en del. Vid Lastageplatsen i Kristianstad fick oroliga båtägare ösa ur sina öppna skutor, för att undvika att den motortunga aktern hamnade under vatten. – Jag öste ur den i lördags, nu är det dags igen... Men de flesta kommer nog att komma hit på kvällen, när de slutat sina jobb, för att ösa ur båtarna, säger Gösta Asp som var där och tog hand om sin båt. På Nosaby golfbana har det blivit betydligt fler vattenhinder än normalt... – Vi bestämde oss för att stänga banan idag, säger greenkeepern Mats Roos. – Det är alldeles för blött, pumparna orkar inte pumpa bort allt vatten utan det kommer tillbaka bakvägen. Sedan kan gräset ta skada om man inte går försiktigt. Men ovädret var inte tillräckligt för att hålla alla golfare borta. Cefyrekon, ekonomistudenterna på Högskolan, hade sin årliga golftävling på förmiddagen. Varken vatten eller vind kunde hålla de sanna golfentusiasterna borta från banan, även om de själva fick välja ifall de verkligen ville spela. Nederbörden har givetvis också orsakat större och mindre olyckor. Bland annat har räddningstjänsten i Kristianstad fått rycka ut och såga upp ett träd som lagt sig tvärs över Öllsjövägen vid lunchtid. Någon enstaka husägare har också hört av sig och velat ha hjälp med att dränera en översvämmad källare – men inte så många som man kunnat tro. – Det har inte varit några problem för dagvattensystemet att klara den här nederbörden. När det regnar så här mycket, under så lång tid, är det inga bekymmer. Det är värre när det kommer en åskskur med 40 millimeter på 20 minuter, då klarar inte alla ledningsnät det, säger Björne Segersten på kommunens gatu-va-avdelning. – Men de flesta som ringt idag har klagat på att det samlats mycket vatten på gatorna. Oftast är det bara för att det finns löv som sätter igen gallren. Vi har ett par man som åker runt och tar bort löven, men ibland räcker det att skrapa med foten i risten för att vattnet ska börja rinna undan. clifford.johansen @ kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons