Designpengar viktiga för gastronomiska högskolans framtid

Arbetet med den gastronomiska högskolan har gått in i väntans tider på grund av finansieringsproblem. Samtidigt anser de inblandade parterna - Högskolan Kristianstad, Kristianstads och Tomelilla kommun – att ett möte måste till för att klargöra parternas roller.
Kristianstad • Publicerad 23 maj 2002

– Vi väntar på att regeringen måste ge sitt godkännande till finansieringen, säger rektor Bengt Lörstad. Det är beslut om ett bidrag på tre miljoner årligen som högskolan väntar på. – Det vi är ute efter är att få en så kallad designpeng, vilket är adekvat med tanke på den gastronomiska högskolans konstnärliga sida, säger han. Samtidigt berättar han att det är många som konkurrerar om samma pott. De är mycket eftertraktade eftersom de inte är tidsbegränsade till ett visst antal år. Och det är som sagt högsta instans i form av regeringen, som fattar beslut om vilka som får pengarna. Hur många läroverk konkurrerar ni med? – I stort sett alla. Ett besked är inte att vänta förrän regeringens budgetproposition är klar i början av oktober. – Jag har fått ett antal positiva signaler men inga löften, säger Bengt Lörstad och fortsätter: – Vi räknar med att det blir ett positivt besked men vi kan inte ta några tunga beslut om exempelvis byggande av lokaler förrän vi fått beskedet. När det gäller lokalfrågan så är det mycket som är oklart. Högskolan Kristianstad vill att Kristianstads och Tomelilla kommun skall vara med och finansiera lokalerna - inte minst med tanke på att utbildningen i sin tur kommer att ge kommunerna mycket tillbaka. – Det vi behöver lite hjälp med är själva uppstarten, säger Bengt Lörstad. Rektor Bengt Lörstad känner att det är en hel del frågetecken som bör rätas ut innan samarbetet fortskrider. Därför kommer han att kalla till ett möte någon gång under det kommande månadsskiftet. Är det ett krismöte? – Jag vill inte kalla det krismöte men jag tror att vi behöver ett möte för att ta fram våra olika roller i det hela. När det gäller utbildningens innehåll fortsätter däremot arbetet. Innehållet är något som högskolan helt och hållet kan bestämma om själva. Eftersom utbildningen är en kandidatutbildning, behöver de inte ha något godkännande från Högskoleverket. Men allt är naturligtvis beroende av finansieringen. Blir det ingen gastronomisk högskola om ni inte får designpengarna? – Det är en sådan sak som vi skall diskutera med de olika kommunerna under mötet.jimmy.vulovic @kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 55
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.