Annons

”Det är dags att Christer Ewe avgår”

De djupt rotade motsättningarna inom moderaterna har åter kommit i dagen. Göran Montan, fullmäktigeledamot och informell ledare för landsortsföreningarna, är ytterst kritisk till ledningen i partiet lokalt. – Christer Ewe bör avgå. Det har jag också sagt till honom, säger Göran Montan.
Kristianstad • Publicerad 2 januari 2001
I blåsväder. Christer Ewe kritiseras kraftfullt av partikamraten och fullmäktigeledamoten Göran Montan.
I blåsväder. Christer Ewe kritiseras kraftfullt av partikamraten och fullmäktigeledamoten Göran Montan.Foto: 
”Grå eminens”. Anders Johansson sägs vara den som styr Christer Ewe och moderaterna lokalt.
”Grå eminens”. Anders Johansson sägs vara den som styr Christer Ewe och moderaterna lokalt.Foto: 

På ledarsidan i dagens Kristianstadsbladet går Montan till angrepp mot kommunalrådet Christer Ewe (m) för hans uttalande i en artikel om den svaga oppositionen i Kristianstadspolitiken i förra veckan.

Oppositionsledaren Ewe sa där att de borgerliga partierna inte har något gemensamt program, att det är varje enskilt partis politik som gäller. Något han var nöjd med.

Annons

Men för Göran Montan och, hävdar han, många moderater med honom var det bara ett i raden tecken på att ledarskapet och demokratin inom partiet lokalt inte fungerar som det ska. –Missnöjet har pyrt länge, men det här var droppen, säger Montan.

Men Göran Montans kritik gäller inte enbart Christer Ewe. Om Montan får bestämma ska såväl Ewe som Anders Johansson, ordförande i C4-föreningen, och kommunkretsens ordförande Bo Silverbern avgå.

–Det är Anders Johansson som är den grå eminensen bakom Christer Ewe. Det är Anders Johansson och den förening han leder som regerar i partiet, hävdar Göran Montan Under valrörelsen 1994 rasade stridigheter inom det moderata samlingspartiet. Striden gällde landsortsbornas inflytande i förhållande till stadsfolket. Den gången gick Christer Ewe och hans anhängare segrande ur striden. Göran B:son Asklöf, Ewes huvudmotståndare, drog sig tillbaka.

De djupa motsättningar finns dock fortfarande kvar, hävdar Göran Montan.

–Majoriteten av de moderata föreningarna inom Kristianstads kommun har inte att möjlighet att påverka skeendet. Ledarna uppträder inte som sådana och de olika föreningarna inom partiet stängs ute från beslut där de borde vara involverade, säger han.

Ewe anklagas dessutom för att vara passiv som oppositionsledare:

–Jag får den känslan att Christer Ewe sitter och väntar på pensionen. Men det behöver han ju inte göra på skattebetalarnas bekostnad, konstaterar Montan. Göran Montan hävdar att han har de flesta landsortsföreningarna inom partiet bakom sig.

Det bekräftas av flera av företrädarna för de olika föreningarna. Walter Hansson, ordförande för moderaternas Tollarpsförening, vill inte utveckla kritiken mot ledningen ytterligare, men berättar att den finns och att den är stark.

–Vi i Tollarp stöder Göran Montan i det här, säger Walter Hansson.

Även Mats Krook, som är ordförande för Wä-föreningen och som stod på Göran B:son Asklöfs sida i striden 1994, bekräftar kritiken från landsortsföreningarna. Själv väljer han dock att vara neutral.

Annons

Ordförande i Villands Norra, Lennart Johansson, anser att Christer Ewe är alldeles för lågmäld som oppositionsledare.

–Den moderata kommunkretsen borde också lyssna mer på landsortsföreningarna, säger han.

Johansson för också fram Göran Montan som ”alternativet” till Christer Ewe.

Men några sådana önskemål har Göran Montan inte, säger han.

–Nej, men Göran B:son Asklöf är en man som jag och många fler skulle vilja se på Christer Ewes plats. Då skulle vi få en verklig opposition.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Läs mer:

om kritiken mot Christer Ewe på sidan 2

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons