Annons

"Det är ett överfall på det öppna demokratiska samhället"

Kristianstad • Publicerad 11 september 2003

Beskedet om överfallet på utrikesminister Anna Lindh väckte starka känslor hos Kristianstads kommunalråd Heléne Svensson (s).

– Jag träffar henne kontinuerligt genom mitt arbete i socialdemokraternas verkställande utskott och mina tankar är hos Anna och hennes familj.

Annons

– Det är fruktansvärt förfärligt att något sådant här händer i Sverige, säger hon till Kristianstadsbladet strax efter att hon nåtts av beskedet om vad som inträffat.

– Samtidigt är det naturligtvis ett överfall på det öppna demokratiska samhället. Vi måste tro på att vår öppna demokrati fungerar, men detta är ett stort bakslag. Jag är övertygad om att det får konsekvenser, det måste det få. När statsministern sköts på öppen gata 1986 skärptes säkerheten, och jag tror att konsekvenserna av detta blir ytterligare uppskärpning.

Du är själv en högt uppsatt kommunpolitiker. Har du känt dig hotad någon gång?

– Det har jag och det är vid sådana tillfällen man funderar över baksidan av detta uppdrag. Det gör man som mamma och kvinna. Det gjordes en utredning för några år sedan om hot mot kommunpolitiker och det visade sig att det är alltför vanligt.

Händer det att du är rädd när du rör dig ute bland folk?

– Det går inte att leva som en offentlig person och gå runt och vara rädd i sitt arbete. Jag känner rädsla och vanmakt i dag när något sådant här händer. Det är klart att man är sårbar, särskilt när man har barn.

Eva Emmelin

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons